Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Lab uvedie v premiére hru Zachráň si svojho Afričana

Divadlo Lab Divadelnej fakulty VŠMU v spolupráci s občianskym združením Dvojfarebný svet organizuje aj benefičnú zbierku na pomoc pri výstavbe vzdelávacieho centra pre dievčatá a ženy v Keni.

Bratislava 28. januára (TASR) - Divadlo Lab Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) dnes v premiére uvedie hru Ingrid Lausund - Zachráň si svojho Afričana. Inscenáciu režíroval Roman Maroš, predstavia sa v nej poslucháči 3. ročníka herectva VŠMU. TASR informovala Ľudmila Kružliaková z Divadla Lab.

Divákov čaká večer plný falošných obáv, skutočného problému a inscenovaných rozpakov. Päť začínajúcich hereckých hviezd pripravuje večer pre Afriku. Pomedzi africké klišé, búrlivé emócie a ich vlastné politické stratégie sa pokus o charitatívny večer mení na komické väzenie. Potrebujú podobné aktivity hnaciu silu v prominentoch? Aj na túto otázku sa pokúsi nájsť odpoveď divadelná hra o chybných snahách o politickú korektnosť a o túžbe po lepšom svete.

"Režisér Roman Maroš balansuje na vratkej ploche cynizmu a nešetrí ani jednu stranu. Ani stranu aktérov benefičných zbierok, ani tú dôležitejšiu stranu - ľudí, ktorí na zbierku prispievajú," doplnila k premiérovému titulu Zachráň si svojho Afričana. Komický večer plný polemiky s márnou snahou o benefíciu sa uskutoční 28. januára o 19.00 hodine v Divadle Lab na Svoradovej 4 v Bratislave. Repríza nového titulu sa uskutoční o deň neskôr v rovnakom čase.

Ingrid Lausund zatiaľ nie je na Slovensku príliš známa autorka. Narodila sa v roku 1965 v Nemecku. Najprv študovala herectvo, potom presedlala na divadelnú réžiu. Založila si vlastné divadlo a v niekoľkých ďalších pôsobí ako hosť. Napísala viacero divadelných hier, ktoré patria k stálemu repertoáru európskej scény. Ako profesorka pôsobí na umeleckých školách v Essene, Salzburgu a Berlíne.

Divadlo Lab Divadelnej fakulty VŠMU v spolupráci s občianskym združením Dvojfarebný svet organizuje aj benefičnú zbierku na pomoc pri výstavbe vzdelávacieho centra pre dievčatá a ženy v Keni. "Zbierka potrvá celý rok a veríme, že aspoň malou troškou a bez klišé a patetizmu pomôže dobrej veci," dodala Ľudmila Kružliaková.

Viac informácií nájdu záujemcovia na www.divadlolab.vsmu.sk a www.dvojfarebnysvet.sk.