Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Sopranistka A. Moffo známa ako La Bellisima chcela byť kedysi mníškou

Na archívnej snímke z 5. januára 1965 je slávna operná speváčka Anna Moffo s kvetmi po vystúpení v opere Lucia Di Lammermoor v Metropolitnej opere v New Yorku. Foto: TASR/AP

Sopranistka zažiarila na opernom nebi v 50. rokoch minulého storočia, keď stvárnila napríklad Zerlinu v Mozartovej opere Don Giovanni, či Nannettu vo Verdiho Falstaffovi.

Wayne/Bratislava 27. júna (TASR) – Sopranistka Anna Moffo bola pre svoju fyzickú krásu označovaná ako "La Bellissima" (krásavica). Jedna z prvých dám Metropolitnej opery v New Yorku v nej účinkovala takmer dve desaťročia. Sopranistka zažiarila na opernom nebi v 50. rokoch minulého storočia, keď stvárnila napríklad Zerlinu v Mozartovej opere Don Giovanni, či Nannettu vo Verdiho Falstaffovi. Dnes uplynulo 85 rokov od jej narodenia.

Anna Moffo sa narodila 27. júna 1932 vo Wayne v americkom štáte Pensylvánia. O presnom veku dcéry talianskeho obuvníka však panujú nejasnosti. Rôzne lexikóny uvádzajú odlišné roky narodenia, a to od roku 1930 až do roku 1935.

Po absolvovaní strednej školy dostala budúca speváčka šancu objaviť sa v hollywoodskych filmoch, ale odmietla ju kvôli svojim úmyslom stať sa mníškou. Po tom, ako sa rozhodla venovať hudbe, dostala slečna Moffo štvorročné štipendium na hudobnej škole Curtis Institute of Music vo Filadelfii. V inštitúte študovala spev a klavír. V roku 1955 získala ocenenie Young Artists Auditions a grant na štúdium v hudobnej inštitúcii Accademia Nazionale di Santa Cecilia v Ríme. Talianskemu publiku učarovala Anna Moffo ako Cho-Cho-San v televíznej adaptácii Pucciniho Madame Butterfly. Jej talent si všimol aj filmový režisér Mario Lanfranchi, ktorého si neskôr vzala za manžela.



Skutočný krst ohňom zvládla Anna Moffo na tradičnom festivale v rakúskom Salzburgu, kde sa predstavila takisto vo Verdiho opere Falstaff pod taktovkou legendárneho rakúskeho dirigenta Herberta von Karajana v roku 1957. Spoločne účinkovali aj na gramofónovej nahrávke tohto opusu.

Krehká sopranistka sa v krátkom čase presadila aj na operných scénach v Londýne, Paríži a Viedni aj v zámorí.

Už v roku 1959 ju sir Rudolf Bing pozval do Metropolitnej opery, aby tam bravúrne stvárnila postavu Violetty v inscenácii Verdiho La Traviaty.

V 60. rokoch minulého storočia Anna Moffo interpretovala aj dramatické a koloratúrne party. V talianskej televízii mala tri roky vlastnú šou.

Po diagnostikovaní rakovinového ochorenia a operácii v Paríži v roku 1975 sa interpretke ešte o štyri roky nato vydaril návrat na pódiá pri koncertnom turné s operetným a muzikálovým repertoárom. Neskôr si ešte raz overila svoje herecké možnosti v televíznych produkciách.

Operná diva skonala 9. marca 2006 vo veku 73 rokov v jednej z newyorských nemocníc. Speváčkina nevlastná dcéra Rosita Sarnoffová uviedla, že príčinou jej úmrtia bola mozgová príhoda.