Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kultúrne leto privíta odvážny dievčenský orchester z Afganistanu

Na Hlavnom námestí sa predstaví prvý ženský afganský orchester - Afghan Women Orchestra – Ensemble Zohra Foto: BKIS

Festival Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava ponúka program pre všetky vekové kategórie.

Bratislava 15. júla (OTS) - Vďaka spolupráci s agentúrou Pohoda môžu návštevníci už zajtra – 16.7.2019 zažiť výnimočný koncertný zážitok. Na Hlavnom námestí sa predstaví prvý ženský afganský orchester - Afghan Women Orchestra – Ensemble Zohra.

Oslava hudby a slobody
Po premiérovom vystúpení na festivale Pohoda sa prvý čisto ženský afganský orchester predstaví vo viacerých slovenských mestách a v utorok, 16. júla o 19.00 hodine, sa stane súčasťou programového cyklu - Medzinárodná Bratislava na Hlavnom námestí. Dievčatá v tradičných pestrých odevoch zahrajú afganské melódie s lokálnymi nástrojmi, ale aj výber západných autorov. Členky orchestra patria medzi prvé ženy vo svojich rodinách i v celom Afganistane, ktoré za posledných 30 rokov študovali hudbu.
Ide o skutočnú oslavu hudby a slobody, všetky muzikantky i tím okolo nich si zaslúžia obdiv a úctu. Ide o jednu z logisticky najťažších realizácií v histórii Pohody, ale stojí to za to. Pre Zohrá pripravujeme aj niekoľko koncertov mimo festivalu, chceme tieto skvelé odvážne muzikantky predstaviť aj v ďalších mestách Slovenska,“ povedal o súbore Michal Kaščák.

Jedinečný orchester vznikol v Afganistane pred piatimi rokmi, pričom v tejto krajine bola hudba v minulosti zakázaná a ženy boli vylúčené zo vzdelávania. Dnes má súbor vyše tridsať členiek a hrávajú v ňom dievčatá vo vekovom rozpätí od 12 do 20 rokov. Orchester je pomenovaný po perzskej bohyni hudby. „Zohrá vytvára krásne zvukové plochy a melódie, ale zároveň je symbolom slobody afganských žien. Toto je posolstvo, ktoré nosíme po celom svete," hovorí Armád Sarmatsky, zakladateľ Afganského národného inštitútu hudby, a zároveň zakladateľ orchestra.

Krásou hudby bojujú proti príšerám
Členky aj zakladateľ orchestra čelia neustálym útokom a vyhrážkam. V roku 2014 sa počas ich vystúpenia v kábulskom kultúrnom centre odpálil samovražedný atentátnik. Armád Sarmatsky, ktorý bol cieľom útoku, prišiel pri útoku o sluch na jedno ucho a až po viacerých operáciách v Austrálii sa vrátil do Afganistanu. Stále pokračuje v práci, pretože nachádza silu a zmysel v radosti, ktorú nachádzajú deti v hudbe.

Ich šťastie a dôvera ma držia v Afganistane. Krásou hudby môžeme bojovať proti príšerám. Využiť ju v boji proti fundamentalizmu a radikalizmu v našej krajine.” povedal na tlačovej konferencii Ahmad Sarmast.

Bližšie informácie o festivale Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2019 nájdete na: www.bkis.sk, www.bratislava.sk, www.visitbratislava.com a https://www.facebook.com/VaseBKIS/