Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Bratislave sa začína Japonský filmový festival

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prehliadka, ktorú organizuje veľvyslanectvo Japonska v Slovenskej republike s cieľom prehĺbiť u slovenského publika záujem o Japonsko a pochopenie jeho kultúry, premietne celkovo štyri súčasné filmy.

Bratislava 8. februára (TASR) - Japonský filmový festival v Bratislave štartuje vo štvrtok snímka Žiariaca sakura "Jókó". Prehliadka, ktorú organizuje veľvyslanectvo Japonska v Slovenskej republike s cieľom prehĺbiť u slovenského publika záujem o Japonsko a pochopenie jeho kultúry, premietne celkovo štyri súčasné filmy. Festival organizovaný v spolupráci s Japan Foundation sa koná v Kine Lumiére a potrvá do 11. februára.

Festival súčasných filmov, ktoré odrážajú rôznorodé aspekty života Japoncov - od zábavy, fikcie či fantasy cez drámu jednotlivca, až po film so športovou tematikou, otvára snímka režiséra Gena Takahashiho Žiariaca sakura "Jókó" (2015). Odohráva sa v 40. rokoch minulého storočia a je príbehom Masaakiho Takaoku, stredoškolského učiteľa na japonskom vidieku. Všetci jeho žiaci museli prerušiť štúdium a narukovať. Keď odchádzali, dali si sľúb, že sa po vojne opäť stretnú pod sakurou v areáli ich školy. Konca vojny sa však dožil len jeden z nich. Učiteľa Takaoku zmára žiaľ a cíti zodpovednosť za ich smrť. Na ich počesť sa rozhodne vyšľachtiť sakuru, ktorá odolá akémukoľvek podnebiu a bude rásť ako v subtrópoch, tak i na studenej Sibíri, kde vyhasli životy jeho študentov.

Diváci sa môžu tešiť aj na fantasy film Podivná slečna (2016), ktorý nakrútil Nobuo Mizuta. Prináša príbeh Katsu, 73-ročnej stále nespokojnej, životom sklamanej a mimoriadne sarkastickej dámy. Keďže svoju dcéru vychovávala úplne sama, jej doterajší život neprebiehal úplne podľa jej predstáv. Jedného dňa navštívi fotografické štúdio a akýmsi zázrakom omladne, pretransformuje sa do tela mladej dvadsiatky. Dostáva tak šancu uchopiť svoje dávne sny, pokúsiť sa stať speváčkou, napraviť vzťahy v rodine či prežiť viac zábavy, než jej umožnil pôvodný život.

Prehliadku uzavrie film Vancouver Asahi - Bejzbalový sen (2014), ktorý nakrútil režisér Yuya Ishii. Druhá generácia japonských prisťahovalcov v Kanade hrá baseball v miestnej amatérskej lige. Sú populárni vďaka svojmu nadšeniu pre hru a férovému jednaniu, ale sami musia zápasiť s diskrimináciou a chudobou.

Všetky projekcie sa začínajú o 18.00 h. Filmy budú uvádzané v japonskom jazyku s anglickými, ale aj slovenskými titulkami. Vstup je voľný.

TASR informovala Zuzana Ondrejková Želinská z veľvyslanectva Japonska v SR.