Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Aj pre čínsku komunitu na Slovensku sa v piatok začne nový rok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Deň pred Sviatkami jari spravidla celá rodina pripravuje slávnostnú večeru. Obvyklým pokrmom bývajú mäsom či zeleninou plnené taštičky z cesta.

Bratislava 16. februára (TASR) - Aj pre čínsku komunitu žijúcu na Slovensku sa v piatok 16. februára začne nový rok podľa čínskeho tradičného kalendára a potrvá do 4. februára 2019. Nový čínsky rok sa ponesie v znamení psa, po ňom nastúpi rok v znamení prasaťa. Tento 15 dní trvajúci sviatok nesie aj názov Lunárny nový rok či Sviatky jari. Ide o jeden z najdôležitejších sviatkov pre ázijské komunity žijúce kdekoľvek na svete.

Na novoročné sviatky sa stretáva celá rodina, ide teda o obdobie vyznačujúce sa veľkými presunmi ľudí na území Číny aj v ostatných častiach sveta, kde čínske komunity žijú. Deň pred Sviatkami jari spravidla celá rodina pripravuje slávnostnú večeru. Obvyklým pokrmom bývajú mäsom či zeleninou plnené taštičky z cesta a jedlá symbolicky vyjadrujúce bohatstvo a hojnosť, napríklad semená alebo ryby.

Ako čínsky zastupiteľský úrad informoval TASR, "Veľvyslanectvo Čínskej ľudovej republiky v SR pripravilo kultúrne predstavenie venované okruhu slovenských priateľov Číny, ktoré sa stalo príležitosťou na oslávenie nadchádzajúceho roku psa aj na Slovensku." Tohtoročnou hudobnou akciou sa v utorok 13. februára v Dome kultúry Zrkadlový háj v Bratislave stalo hudobné predstavenie s tanečnými prvkami v podaní skupiny NAIR band z oblasti Vnútorné Mongolsko.

Na svojej webovej stránke veľvyslanectvo označilo Sviatky jari (Čchun-ťie) za najväčšie tradičné sviatky. Ich dátum sa stanovuje podľa lunárneho kalendára spravidla v období medzi poslednými desiatimi dňami januára do polovice februára. Ide o dosť hlučné sviatky, počas osláv sa používajú prskavky a domáce ohňostroje. Obľúbené sú predstavenia tancujúcich levov a drakov s lampiónmi a iné ľudové atrakcie. Podľa tohto zdroja príchod čínskeho nového roka spájajú tri kľúčové slová: oslavy, stretnutia a dary.

Ďalším je sviatok lampiónov (Jüan-siao-ťie) v noci prvého mesačného splnu po Sviatkoch jari. Úctu k lampiónom Číňania prejavujú takmer 2000 rokov. Počas tohto sviatku sa jedia knedle z lepkavej ryžovej múky so sladkou náplňou symbolizujúce opätovné stretnutia ľudí, informoval portál čínskeho veľvyslanectva.

Pes je 11. znamenie v čínskom zverokruhu, považuje sa za citlivé, spravodlivé a lojálne znamenie, ktoré si dobre rozumie napríklad s tigrom či koňom zo zverokruhu, ale nevychádza s drakom.