Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel kostýmový výtvarník Milan Čorba

Milan Čorba Foto: TASR/Michal Svítok

Manželský umelecký zväzok tvoril so známou slovenskou herečkou Milkou Vášáryovou.

Bratislava 12. mája (TASR) - Kostýmový výtvarník, profesor Milan Čorba umrel vo veku nedožitých 73 rokov. Pre TASR to potvrdil Peter Čanecký, vedúci katedry scénografie Vysokej školy múzických umení v Bratislave, kde Milan Čorba pôsobil ako interný pedagóg.

Narodil sa v Bratislave 26. júla 1940. V apríli 2010 si umelec za celoživotné dielo odniesol z novej budovy SND ocenenie Krištáľové krídlo.

Predmetom záujmu Milana Čorbu bolo divadlo, televízia a film. Od roku 1969 až po súčasnosť navrhol kostýmy do vyše štyridsiatich filmov. Možno menovať napríklad Román pro muže v hlavnej úlohe s Vladimírom Donutilom, filmové tituly Letokruhy, Očovské pastorále, Zrcadlení, Krutá ľúbosť, A poběžím na kraj světa, televízna rozprávka Plavčík a Vratko, Tisícročná včela, Lev Tolstoj, O sláve a tráve, Utekajme, už ide, Neďaleko do neba, Orbic Pictus, Obsluhoval jsem anglického krále, Taková normální rodinka a iné.

Milan Čorba študoval na Vysokej škole pedagogickej a Filozofickej fakulte UK v Bratislave. V roku 1963 začínal v Československej televízii v Bratislave, od roku 1974 bol pedagógom na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Do slovenskej scénografie priniesol nové poňatie kostýmu, spočívajúce v zdôrazňovaní životnosti a vierohodnosti dramatickej postavy, ku ktorému ho inšpirovala pôvodná práca v televízii.

Od prvej televíznej inscenácie (Čas svojho žitia - 1964) sa sústreďoval na skúmanie textu hry, vzájomných vzťahov postáv, doby a prostredia príbehu a na úvahy o práci réžie a kamery, pričom mal neustále na zreteli osobnosť konkrétneho herca.

Dlhé roky spolupracoval s divadlami v Prahe, Brne, Martine, Zvolene a Prešove. Manželský umelecký zväzok tvoril so známou slovenskou herečkou Milkou Vášáryovou.