Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Do kín mieri nový dokument Zuzany Piussi Krehká identita

Zuzana Piussi Foto: TASR/Martin Baumann

Film je postavený na konkrétnych situáciách a ich aktéroch. Piussi ukazuje súčasných národných buditeľov a skúma, čo vedie jednotlivcov či masy k oduševneniu za národ.

Bratislava 9. januára (TASR) - Do kín a filmových klubov prichádza novinka z dielne slovenskej dokumentaristky Zuzany Piussi - Krehká identita. Po filmoch Koliba (2009), Nemoc tretej moci (2011), Muži revolúcie (2012) a Od Fica do Fica (2012) je to piaty titul zo série dokumentov venovaných Slovensku a jeho aktuálnemu politicko-spoločenskému stavu.

Ako uviedla režisérka a kameramanka na dnešnej tlačovej konferencii v bratislavskom Kine Lumiére, námet pre svoj nový film našla na cestách po Slovensku. Piussi najskôr zachytila konflikt v Bytči na mestskom zastupiteľstve, kde občania bránili tabuľu na Tisovom rodnom dome. "Zistila som, že táto téma je strašne emotívna. To vyvolalo také zúrivé reakcie. Kto bol Tiso? Bol to vojnový vrah, nebol to vojnový vrah? Je to hrdina slovenského národa? A tam som videla, že my nemáme tie základné veci vyriešené," povedala pre TASR dokumentaristka snímky, ktorá sa začala rodiť z potreby zaznamenať ďalšie podobné udalosti súvisiace s pojmom národnej identity.

Film je postavený na konkrétnych situáciách a ich aktéroch. Piussi ukazuje súčasných národných buditeľov a skúma, čo vedie jednotlivcov či masy k oduševneniu za národ. Zachytila aj konflikt medzi Slovákmi a Maďarmi či putovanie bigotných veriacich žien do Albánska, kde "hľadajú korene". "Ja som to chcela ukázať, aby každý mohol o tom nejako sám porozmýšľať. Nechcela som robiť žiadnu publicistiku a nechcela som podsúvať žiaden názor," vysvetľuje filmárka. Po už uskutočnených projekciách a rozhovoroch s divákmi ďalej priznáva, že v dokumente "každému niečo chýba". "Lebo každý je plný nejakej tej svojej témy, toho svojho národovectva, ktoré sám cíti," dodáva režisérka, ktorá sa téme súčasnej národnej identity Slovákov venovala dva a pol roka.



Časť filmu, ktorý prináša pomerne veľký priestor na otázky typu čo je vzťah ku vlastnej kultúre a vlastnému národu a kde sa začína nacionalizmus, je spracovaná reportážnou metódou (napríklad odhaľovanie sochy Svätopluka na Bratislavskom hrade a nasledujúce manifestácie, či nakrúcanie rôznych národných podujatí).

Krehká identita vznikla v produkcii slovenskej spoločnosti Ultrafilm, v koprodukcii s českou spoločnosťou Produkce Radim Procházka. Film mal medzinárodnú premiéru na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava a z bratislavského MFDF Jeden svet si odniesol Cenu Jedného sveta pre najlepší slovenský dokument 2011/2012.

Nový autorský film Zuzany Piussi uvádza do kín Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) od štvrtka 10. januára. V slávnostnej premiére prístupnej aj verejnosti ho uvedie dnes večer bratislavské Kino Lumiére.