Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kino Lumiére ovládnu filmy Alaina Resnaisa

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Resnais vstúpil do kinematografie v 50. rokoch minulého storočia a prejavoval sa najmä svojimi nekompromisnými názormi.

Bratislava 11. septembra (TASR) - V piatok 13. septembra sa v bratislavskom Kine Lumiére začne retrospektívna prehliadka filmov francúzskeho režiséra Alaina Resnaisa. Ponúkne deväť Resnaisových celovečerných snímok a blok krátkych filmov. TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Ako uviedla, prehliadku otvorí režisérov debut Hirošima, moja láska (1959), považovaný z hľadiska použitia výrazových prostriedkov filmu za jedno z kľúčových diel svojej doby i dnes. Resnais ho nakrútil podľa scenára Marguerity Durasovej, jednej z čelných predstaviteliek tzv. nového románu. Rozpráva milostný príbeh francúzskej herečky a japonského architekta v meste poznačenom výbuchom atómovej bomby. "Film sa stal medzníkom v spôsobe rozprávania prostredníctvom filmového obrazu a Resnais ním upozornil na skutočnosť, že aj filmom je možné hovoriť o filozofických témach," poznamenala. Snímku bude možné od 10. októbra vidieť ako súčasť prehliadky Projekt 100 aj v ďalších kinách na Slovensku. "Vďaka SFÚ, ktorý vlastní licenciu na uvedenie filmu, sa bude v Projekte 100 premietať v zreštaurovanej verzii, premiérovanej na tohtoročnom MFF Cannes," dodala Simona Nôtová.

Alain Resnais vstúpil do kinematografie v 50. rokoch minulého storočia. Hneď sa začal prejavovať svojimi nekompromisnými názormi, ktoré mu priniesli problémy s cenzúrou. Na začiatku 60. rokov sa už presadil ako výnimočne nadaný režisér, objavujúci dosiaľ nevyužité možnosti filmového umenia. Prehliadku v Kine Lumiére tvorí blok šiestich krátkych filmov z ranej tvorby (1948-1956), sú medzi nimi filmová esej Aj sochy zomierajú, dokumenty Guernica, Noc a hmla, Spev styrénu, Van Gogh a dokumentárna esej Všetka pamäť sveta o Francúzskej národnej knižnici. Z dlhometrážnej tvorby premietnu diela Vlani v Marienbade, Muriel alebo čas návratu, Stavisky, Môj strýko z Ameriky, Mélo, Stará známa pesnička, Srdcia a kolektívnu snímku Ďaleko od Vietnamu.

Prehliadka potrvá do 22. septembra, projekcia sú naplánované na každý deň o 20.30 h.