Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Prvé európske kino v Bratislave bude v Pisztoryho paláci

Otvorenie kina Film Europe Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mediálna spoločnosť Film Europe, mestská časť Bratislava - Staré mesto a mimovládne organizácia Via Cultura dnes otvorili kino Film Europe.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Je orientované výlučne na európsku kinematografiu. Spoje priestory našlo v bratislavskom Pisztoryho paláci na Štefánikovej ulici.

Samotné kino má kapacitu 110 miest, pričom návštevníci zažijú atmosféru historickej kinosály s retro čalúnenými sedačkami. Premietanie je plánované štyrikrát do týždňa, pričom veľkú časť projekcií budú tvoriť úspešné a premiérové tituly, ktoré sa následne dostanú aj do distribúcie. Večerné predstavenia začínajú 3. septembra, v premiére bude uvedený prvý diel unikátneho britského pätnásťdielneho filmového projektu Príbeh filmu: Odysea. Kino Film Europe plánuje tiež spoluprácu so školami, klubmi a seniormi, pre ktoré ponúka projekcie v dopoludňajších hodinách.

V Pisztoryho paláci už kino bolo

Pisztoryho palác má za sebou bohatú minulosť. V budove z konca 19. storočia sídlilo počas II. svetovej vojny obávané nemecké veľvyslanectvo, neskôr tu bolo Leninovo múzeum. Dlhé roky priestory chátrali, od roku 2011 začala mestská časť Staré mesto s ich premenou na kultúrne centrum. "Teším sa, že sa nám podarilo otvoriť kino v Starom meste, a to práve v Pisztoryho paláci. Ponúkne alternatívu k tomu, čo môžu diváci vidieť v kinách nákupných centier," uviedla pri otvorení starostka mestskej časti Táňa Rosová.

"V Pisztoryho paláci bolo kino už v 50. rokoch minulého storočia a v tom čase film znamenal technický zázrak, na ktorý sa všetci chodili pozerať. V súčasnosti sme toto kino povýšili na miesto, kde sa prezentuje film ako umenie, film ako informácia," dodala pri otvorení predsedníčka mimovládnej organizácie Via Cultura Magda Vašáryová.



Uvidíte iba kvalitné európske počiny

"Kino má svoju jasnú dramaturgiu, bude sa venovať kvalitnej európskej kinematografii, je určené milovníkom filmu, ktorí radi chodia na festivaly, ktorí pátrajú po zaujímavých filmoch. Musím povedať, že máme často skúsenosti, že naše filmy sa nie dlho hrajú v kinách, takže toto je priestor nato, aby sme mnohé zaujímavé európske filmy z minulosti vrátili. Pripravujeme veľký rozsiahly projekt Príbeh filmu, uvedieme všetkých 15 dielov a divák sa zoznámi nielen s dejinami kinematografie, ale aj s dejinami filmového priemyslu a jeho zákulisia," povedala pre TASR výkonná riaditeľka mediálnej spoločnosti Film Europe Silvia Hroncová.

Film Europe je mediálna spoločnosť so zastúpením v Prahe, Budapešti, Bratislave, Londýne a Cannes. Spoločnosť sa špecializuje na financovanie, vývoj, produkciu, distribúciu a predaj predovšetkým európskych filmov. Ďalej na vydavateľskú činnosť, konzultácie a vysielanie tematických káblových a satelitných televízií. Prináša najzaujímavejšie filmy takmer z 50 krajín európskeho kontinentu, ocenené na festivaloch, ako aj domácimi filmovými cenami, so špičkovými režisérskymi a hereckými osobnosťami.