Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V kinách má dnes premiéru akčný triler Smrtonosná pasca: Opäť v akcii

Hlavnú úlohu vo filme hrá Bruce Willis. Foto: FOTO TASR/AP

V hlavnej úlohe sa predstaví Bruce Willis ako nezničiteľný policajný detektív John McClane.

Bratislava 14. marca (TASR) – Dnes má v slovenských kinách premiéru americký akčný triler Smrtonosná pasca: Opäť v akcii (A Good To Die Hard). Režisérom snímky je John Moore, scenár napísali Skip Woods a Roderick Thorp. Hrajú Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch, Mar Elizabeth Winstead, Yulija Snigir. Trojnásobné zastúpenie v tomto filme má Slovensko, účinkujú v ňom herci Roman Luknár, Ján Gallovič a spevák Rytmus. Na Slovensko film prináša spoločnosť Barracuda Movie.

Bruce Willis sa vracia na filmové plátna so svojou najslávnejšou filmovou postavou, ako nezničiteľný policajný detektív John McClane. Tentoraz prichádza do Moskvy, aby tu našiel svojho syna Jacka (Jai Courtney), ktorý sa mu takpovediac odcudzil. Johna však čaká prekvapenie, keď zistí, že hoci ich vzťah má od ideálu dosť ďaleko, jablko nepadlo ďaleko od stromu. Jack totiž v Moskve pôsobí ako tajný agent chrániaci informátora z radov vlády Komarovova (Sebastian Koch).

Otec a syn McClaneovci sú nútení prekonať osobné nezhody a nasadiť vlastné životy, aby dostali Komarovova do bezpečia a odvrátili hrozbu katastrofálneho zločinu na bezútešnom mieste našej planéty – v Černobyle. Do hry tak vstupuje obchod s plutóniom, ruskí oligarchovia, brutálne moskovské podsvetie a tiež rôzne predstavy Johna a Jacka McClaneovcov, ako za týchto okolností presadiť zákon. Navyše sa Jack McClane ako tajný agent v Moskve výborne vyzná aj dohovorí, naopak John je úplne stratený. A to mu na dobrej nálade rozhodne nepridáva.

Willisa film baví
Prešlo už dvadsaťpäť rokov, kedy do kín prišla Smrtonosná pasca s novým filmovým hrdinom Johnom McClaneom a zmenila model akčných filmov. McClane je postava, ktorej môže divák fandiť a identifikovať sa s ňou. Obyčajný chlap, ktorého okolnosti prinútili pustiť sa do herkulovskej úlohy. To ho odlišuje od komiksových hrdinov väčšiny akčných filmov a aj vďaka tomu sa McClane stal jednou z najobľúbenejších postáv filmovej histórie. Samotný Bruce Willis k filmovej sérii dodáva: "Baví ma strážiť si latku, ktorú sme s touto sériou nastavili a rád McClanea kontrolujem v rôznych fázach jeho života."

Napínavý akčný kriminálny príbeh realizoval írsky režisér John Moore, ktorý je známy svojím unikátnym rozprávačským filmovým jazykom, sviežim štýlom natáčania a využitím najmodernejších špeciálnych efektov. Moore sa veľmi rýchlo presadil v Hollywoode, kde založil aj vlastnú produkčnú spoločnosť. Realizoval tu niekoľko hviezdne obsadených komerčných snímok, napr. vojnový triler Za nepriateľskou líniou (2001) s Gene Hackmanom a Owenom Wilsonom v hlavných úlohách či slávny remake Let Fénixa (2004) s Dennisom Quaidom a Tyresom Gibsonom.