Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Kultúra

Každý film je výsekom reality, tvrdí režisér Marko Škop

Na snímke slovenský režisér Marko Škop počas rozhovoru pred uvedením jeho filmu Nech je svetlo na 54. ročníku medzinárodneho filmového festivalu v Karlových Varoch 1. júla 2019. Foto: TASR - Dominika Petráková

Jeho snímka Nech je svetlo, ktorá zaznamenala úspech v Karlových Varoch, v mnohých okamihoch pripomína život na Slovensku.

Karlove Vary 1. júla (TASR) - Nová snímka režiséra Marka Škopa Nech je svetlo zožala na svojej prvej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch nevídaný úspech. Film nabáda diváka zamyslieť sa nad výchovou, spoločensko-politickou situáciou i postavením cirkvi na Slovensku.

"Tento film je o narastajúcom extrémizme na Slovensku. Hoci tu máme veľa svetla, priamo úmerne s ním narastá aj tieň," tvrdí herec v hlavnej úlohe Milan Ondrík. V snímke Nech je svetlo stvárnil štyridsiatnika Milana, ktorý sa snaží zabezpečiť svoju manželku a tri deti, preto chodí za prácou až do Nemecka.

Na vianočné sviatky príde Milan z Nemecka domov na Slovensko. Počas nasledujúcich dvoch týždňov sa dozvedá, že jeho najstarší syn Adam, ktorého vo filme stvárnil František Beleš, je členom polovojenskej skupiny.

Čo si myslí o tom, ako prijme tento priamočiary film spoločnosť na Slovensku, sa Ondrík vyjadril nasledovne: "Nemyslím si nič, len dúfam, že nad ním ľudia nemávnu rukou. Dúfam, že naše publikum obetuje čas na to, aby sa zamyslelo nad svojim zmýšľaním a konaním. To je to, čo tento film chce dosiahnuť."

Snímka Nech je svetlo v mnohých okamihoch pripomína život na Slovensku, na čo jej režisér Marko Škop odpovedá: "Každý film je výsekom reality, toto nie je obraz celého Slovenska."

O filme sa predpokladá, že u verejnosti vyvolá búrlivú debatu, s čím Škop aj počíta: "Chcem, aby sa o takýchto otázkach na Slovensku diskutovalo."

Karlovarský festival je od roku 1946 druhou najstaršou filmovou prehliadkou v Európe. V súčasnosti patrí k najvýznamnejším kultúrnym akciám v stredoeurópskom regióne.