Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Zomrel Jiří Krejčík, režisér filmu Božská Ema

Jiří Krejčík Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Jiří Krejčík podľa neho skonal v pražskej nemocnici, kde pobudol dlhší čas.

Praha 9. augusta (TASR) - Vo veku 95 rokov zomrel český režisér, scenárista a herec Jiří Krejčík. V nemocnici bol niekoľko posledných dní.
Režíroval napríklad filmy Penzion pro svobodné pány, Svadba jako řemen či Božská Ema v hlavnej úlohe s Božidarou Turzonovovou. Ako herec sa objavil aj v snímke Slavnosti sněženek od režiséra Jiřího Menzla v úlohe žrúta Karla.

Dnes zverejnenú informáciu o úmrtí potvrdil českému spravodajskému serveru iDNES.cz rodinný priateľ. Krejčík podľa neho skonal v pražskej nemocnici, kde pobudol dlhší čas. Jeho stav sa zhoršoval, hovorilo sa o amputácii nohy.

Krejčík sa narodil 26. júna 1918 v Prahe. Počas druhej svetovej vojny pracoval v barrandovských ateliéroch ako štatista, prvýkrát sa tak dostal do sveta filmu. Režijne začínal tvorbou krátkometrážnych a reklamných snímok, krátko po vojne spolupracoval s výtvarníkom a zakladateľom českého animovaného filmu Jiřím Trnkom na filme Dárek. Krejčíkovým prvým hraným celovečerným filmom bol Týden v tichém domě na motívy Nerudovej zbierky poviedok Povídky malostranské (1947).

Spolupráca na poviedkovom filme na motívy krátkych próz Karla Čapka O věcech nadpřirozených mu v roku 1959 priniesla ocenenie na medzinárodnom festivale vo švajčiarskom Locarne.

Vrchol Krejčíkovej tvorby však prišiel v 60. rokoch minulého storočia, keď nakrútil okrem iného filmy Vyšší princip z obdobia heydrichiády, satirickú komédiu Svatba jako řemen alebo Penzion pro svobodné pány na námet slávneho írskeho dramatika Seana O'Caseyho.

Na konci 70. rokov nakrútil Krejčík životopisný film Božská Ema o legendárnej opernej speváčke Eme Destinovej. Posledným Krejčíkovým filmom bol Prodavač humoru z roku 1984, satira z prostredia socialistických estrád. Potom sa už Jiří Krejčík venoval iba televíznej tvorbe.

V posledných rokoch sa objavil napríklad ako lekár v Pelíškoch Jana Hřebejka. Krejčík sa objavil aj v niekoľkých seriáloch. Ešte pred tromi rokmi nakrútil pre Českú televíziu snímku Osudové peníze.

V roku 1998 bol za dlhoročný umelecký prínos českému filmu ocenený Českým levom, doplnil web iDNES.cz.