Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Ján Kuric: Mám rád ľudí, ktorí sa usmievajú

Spevák, textár a skladateľ JÁN KURIC, líder populárnej skupiny Vidiek. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Skupina Vidiek vznikla v roku 1987 práve na základoch skupiny Ventil RG.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Vidiečan, Nie je to ľahké, Nechajte si ju, Rudy a Hilda alebo Fajčenie škodí zdraviu sú piesne, ktoré dnes patria k zlatým hitom slovenskej hudobnej scény. Ich „majiteľmi“ je skupina Vidiek, v prípade piesne Fajčenie škodí zdraviu ešte skupina Ventil RG. V oboch kapelách bol a je spevákom a lídrom Ján Kuric.

Skupina Vidiek vznikla v roku 1987 práve na základoch skupiny Ventil RG. V roku 1988 vydali prvý album Nechajte si ju, ďalšími boli Vidiek v roku 1994, Tri štyri (1997), Výber live (2000) a Nové časy (2003). V závere roka 2009 vydala skupina Vidiek pod názvom Best Of kompiláciu hitov z ich doterajšej viac ako 20-ročnej dráhy.

Každý chalan sníva o kapele, ktorá bude mať úspech. Ján Kuric (*7.1.1963) mal šestnásť, keď sa ten jeho sen začal napĺňať. „To sme sa stretli kamaráti z jednej ulice, Oňo Tomčala, jeho bratranec Milan Tomčala, a potom ešte Jojo Stolárik. Mal som 16, Oňo 13. Nemali sme nástroje, hrali sme 'na playback', na vyrezaných gitarách. Oňov starý otec bol hlásnikom na dedine a po ňom mal bubon, takže automaticky bol bubeníkom. Jojo mal gitaru, aj Milan, ja som nemal nič. Nevolali sme sa nijak, hrali sme iba v šope, suseda povedala, že sme jej vyhnali myši.

Raz sme sa prihlásili v Bratislave na jednu prezentáciu a tam mám povedali, že sa musíme nejak volať. Tesne predtým sme si dali meno Krach, čo nebol dobrý socialistický názov. Milan chodil na učňovku a sťažoval sa, že musí pucovať ventily na lokomotíve. Tak sme si dali názov Ventil. RG bol potom dodatok, ktorý vymyslel textár Dano Mikletič, čo znamenalo Rovinka Gentlemans.“