Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Jááánošííík navštívil Radošincov po tristo rokoch

Stanislav Štepka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Inscenácia Jááánošííík mala prvú premiéru 14. novembra 1970 v Radošine a dosiahla 501 repríz.

Bratislava 23. marca (TASR) – Radošinské naivné divadlo uviedlo v piatok večer (22.3.) na domovskej scéne v Bratislave premiéru inscenácie Jááánošííík po tristo rokoch. Oficiálnu premiéru mali Radošinci už 17. marca v Liptovskom Mikuláši, kde pred tristo rokmi, 17. marca 1713 Juraja Jánošíka popravili. Je 56. inscenáciou v roku 50. výročia divadla, ktoré pripadá na december.

Autorom inscenácie je Stanislav Štepka, réžie sa ujal Juraj Nvota za pomoci Stanislava Štepku, scénické výtvarné návrhy realizoval Svetozár Mydlo, dramaturgom bola Mirka Čibenková, scénu a kostýmy navrhol Peter Čanecký, choreografie vytvorila Eva Burdová, hudbu zložila Ľubica Malachovská-Čekovská.

V inscenácii účinkujú v postave Jánošíka Mojmír Caban v alternácii so Svätoplukom Malachovským, Uhorčíka hrajú Michal Kubovčík v alternácii s Reném Štúrom, Maruška Nedomová v postave mamičky, Petra Molnárová ako Helena, Lucia Molnárová ako Anička, Smrť aj Anjel, Richard Felix ako dráb či Samo a Stanislav Štepka, v inscenácii ako rozprávač a otec.

Inscenácia Jááánošííík mala prvú premiéru 14. novembra 1970 v Radošinej a dosiahla 501 repríz. V roku 1983 vydalo slovenské vydavateľstvo OPUS inscenáciu na dvoch LP platniach, bola nahrávkou inscenácie na vysokoškolskom internáte v bratislavskej Mlynskej doline na jeseň 1982.

Na javisko divadla sa inscenácia vrátila 14. novembra 2000 pod názvom Jááánošííík (Po tridsiatich rokoch) a dosiahla ďalších 237 repríz. Nový Jánošík sa medzi Radošincov vrátil 22. marca už tretíkrát, tentoraz po tristo rokoch. Bratislavskú premiéru sprevádzal častý smiech zaplneného hľadiska, ktoré protagonistov odmenilo na záver standing ovation.

Tisíce slovenských domácností opatrujú dodnes vinylovú platňu s nahrávkou z roku 1982. "Viem, že mnohí budú hovoriť – len aby to bolo také ako na tej platni, ďalší povedia – už to nebude také ako na tej platni. Skoro všetky texty z pôvodného Jááánošíííka sme zachovali, ale sú v iných súvislostiach, pretože nežijeme v roku 1970, keď niektoré vety mali celkom iný význam, ako majú dnes. Nechali sme to tam preto, aby sme konfrontovali minulosť so súčasnosťou. Samozrejme, do nového Jááánošíííka pribudli mnohé nové prvky scény a najmä nové piesne. Texty sú skoro všetky pôvodné, ale krásnu hudbu skomponovala Ľubica Malachovská-Čekovská. Zišla sa partia okolo režiséra Juraja Nvotu, ktorá chcela urobiť Jááánošíííka pre rok 2013," uviedol pre TASR riaditeľ divadla, umelecký šéf a zároveň protagonista Stanislav Štepka.

Na margo nového, tretieho uvádzania dodal: "Tretíkrát sa vrátil aj preto, aby tretíkrát potešil divákov. Myslím si, že to nie je zlé, keď diváci sa v divadle tešia, keď im je dobre, príjemne. Dávam za pravdu Miroslavovi Horníčkovi, ktorý kedysi ironicky poznamenal, že 'divadlo si zobralo iba taký nízky cieľ, chcelo iba pobaviť divákov'. Myslím si, že je to veľmi vysoký cieľ a s týmto sme pristupovali aj k tomuto Jááánošíííkovi," dodal Štepka.

"Ja som jeden z mála, ktorý Jááánošíííka v tom prvom ťažení nevidel, čo bola výhoda. Potom som sa s ním stretával iba pri divadelných večeroch, len s jednotlivými výstupmi. Do tohto procesu som sa dostal skoro omylom, pretože mi padlo jedno skúšobné obdobie v Divadle Astorka Korzo. Keď ma pán Štepka prizval, potešil som sa. Bol som ako nepopísaný list, takže som si ani neuvedomil, že to robíme už tretíkrát. Ten text je silný, humor má v sebe, takže nebolo treba veľmi vymýšľať," doplnil režisér Juraj Nvota.