Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

J. Mitríková vystavuje v bratislavskej Sode letnú kempingovú tvorbu

Ukážka keramickej tvorby Jarmily Mitríkovej Foto: TASR/Ján Siman

Jarmila Mitríková (1986) absolvovala vlani Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, kde študovala od roku 2005 postupne keramiku u prof. Ivice Vidrovej a maľbu u prof. Ivana Csudaia.

Bratislava 27. júla (TASR) - Tohtoročnú maliarsku tvorbu predstavuje Jarmila Mitríková na výstave v bratislavskej galérii Soda. Pomenovala ju Kempingové mystériá a potrvá do 31. augusta.

"Inšpiráciou k vzniku týchto obrazov bolo prostredie rekreačných stredísk a spomienky na leto, do ktorých zasádza svoje hyperbolizované výjavy. Svojimi novodobými kempingovými zjaveniami a záznamom podivínskych komunít, zvykov a rituálov nadväzuje na tradičné poverové rozprávanie," uviedla vo štvrtok (26. 7.) na vernisáži kurátorka výstavy Katarína Slaninová.

Jedným z tematických vplyvov na obrazoch sú aj prejavy a transformácie ľudovej viery v dnešnom svete. Tento fiktívny maliarsky denník alebo aj subjektívny etnografický výskum sa nesnaží o podanie reálneho obrazu zobrazených rekreačných lokalít, funguje skôr ako intuitívna hra s folkloristikou, etnológiou a religionistikou. Liečivá osada, Karavanistika, Procesia cez chatovú oblasť, Zraz či Tatranský šumperák a ďalšie diela zobrazujú svojsky upravenú turistickú tematiku. Na maľbe Guláš je kuchár pri varení, avšak s indiánskou čelenkou.

"Toho muža som odfotila na podujatí v Myjave a pridala mu čelenku. Tento otvorený projekt je taký môj súkromný výskum z rôznych poznatkov, ku ktorým pridávam všeličo, okrem ľudí v krojoch napríklad aj kozmonautov. Sú to moje subjektívne interpretácie príbehov," uviedla pre TASR mladá autorka.

Táto tematika je jej blízka, pretože v detstve často kempovala a aj teraz chodieva na chatu. Maľované obrazy spestruje na výstave objekt lebky kravy, ktorá je výsledkom jej keramických štúdií.

Jarmila Mitríková (1986) absolvovala vlani Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, kde študovala od roku 2005 postupne keramiku u prof. Ivice Vidrovej a maľbu u prof. Ivana Csudaia. Počas štúdií absolvovala stáž na Akadémii výtvarných umení v Helsinkách. Okrem maľby a keramiky sa venuje vypaľovaniu obrazov do dreva, tzv. pyrografii, na ktorých spolupracuje s Dávidom Demjanovičom. V roku 2010 bola finalistkou súťaže Maľba roka Nadácie VÚB, vlani s Dávidom Demjanovičom so spoločným obrazom túto cenu vyhrala.