Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

J. Jakubisko: EHMK ma vrátilo z druhého brehu späť do života

Na snímke Juraj Jakubisko v múzeu. Foto: TASR/František Iván

Filmový festival Jakubiskove dni sa začal v sobotu (23.3.) netradične vernisážou výtvarných diel tohto významného slovenského filmového režiséra v galérii Vojtecha Löfflera.

Košice 24. marca (TASR) - Košice budú najbližšie dni žiť Jurajom Jakubiskom, rodákom z neďalekého Kojšova. Jedna z kľúčových osobností EHMK sa predstaví nielen cez svoje filmy, ale aj výtvarnú tvorbu.

Filmový festival Jakubiskove dni sa začal v sobotu (23.3.) netradične vernisážou výtvarných diel tohto významného slovenského filmového režiséra v galérii Vojtecha Löfflera. Jakubisko tu až do 12. apríla bude vystavovať tridsiatku svojich diel - cyklus serigrafií, autorské filmové plagáty a olejomaľby.

Primátor Košíc Richard Raši odovzdal pri tejto príležitosti Jakubiskovi Plaketu mesta Košice. „Tento kraj a Košice mi dali to, čo majú všetci východniari. Temperament a dravosť,“ povedal Jakubisko a dodal, že práve toto mu pomáhalo prekonať v živote prekážky. „Už som bol na druhej, na druhom brehu života. Ale keď som zistil, že Košice sú hlavným mestom kultúry, tak som sa vrátil späť,“ vyznal sa majster s úsmevom z lásky k mestu.

"Pre košickú kultúrnu verejnosť je to ojedinelá príležitosť vidieť Jakubiska vo výtvarnej polohe, v ktorej ukazuje celý potenciál kreativity krehkého a poetického sveta,“ uviedol umelecký riaditeľ Košice 2013, Vladimír Beskid, ktorý je kurátorom výstavy. Ako dodal, umelca chcú predstaviť ako komplexnú osobnosť, nielen ako známeho filmového režiséra, ale aj človeka, ktorý je zdatný vo výtvarnej i literárnej oblasti.

Historickým veľkofilmom Bathory, najdrahším filmovým projektom v strednej Európe, sa začne filmová časť festivalu už dnes podvečer. ,,Jakubisko je jednou zo štyroch kľúčových osobností EHMK, preto sme mu venovali celý festival, ktorý sa uskutoční nielen v Košiciach, ale i v iných mestách regiónu,“ doplnil V. Beskid. Festival potrvá do 30. marca, pričom je pre milovníkov kinematografie v pondelok (25.3.) pripravená prednáška s Jurajom Jakubiskom na tému Budúcnosť filmárskeho umenia. Počas celého týždňa sa budú premietať jeho známe filmy, ktoré získali desiatky ocenení.

Festival bude pokračovať od 1. apríla do 7. apríla v Prešove, Bardejove, Levoči, Spišskej Novej Vsi a Humennom.