Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Zdramatizovaný Ivan Horváth oslovil aj Mariána Geišberga

Z tlačovej konferencie Slovenského národného divadla pri príležitosti premiéry dramatizácie Ivana Horvátha Bratia Jurgovci 20. marca 2013 v Bratislave. Na snímke zľava herci Jozef Vajda, Richard Stanke, Eva Sakálová a Petra Vajdová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zdramatizovaný Horváthov text ukazuje osudy štyroch bratov Jurgovcov a ich postoje k životu.

Bratislava 21. marca (TASR) - Činoherný súbor Slovenského národného divadla (SND) čaká tento víkend premiéra nového titulu Bratia Jurgovci. Ide o dramatizáciu próz Ivana Horvátha, autora modernej slovenskej prózy prvej polovice 20. storočia, ktorý oslovil aj Mariána Geišberga. S dielom spisovateľa, právnika, diplomata, politika a cestovateľa sa zoznámil práve prostredníctvom novej inscenácie.

"Nemal som o tom ani paru, ale nepovažujem to vôbec za svoju chybu. V našich dejinách je zrejme asi veľa osobností, spisovateľov a určite aj vedcov a všelijakých záhadných bytostí, ktoré nám zostali zatajené, pretože vždy existujú režimy, ktoré potrebujú zadupať to, čo rastie," priznal pre TASR Geišberg, ktorý v novom titule hrá postavu Jána Jurgu - samotára utekajúceho pred svetom do prírody.

Ako ďalej herec uviedol, o Ivanovi Horváthovi a jeho literárnom diele sa nedozvedel ani na prednáškach počas štúdia na vysokej škole a jeho práce nenašiel ani v knižniciach. "Našťastie sú profesori a všelijakí 'čmuchalovia', čo stále sa hrabú v literatúre a vždy to objavia. Takže, pravda sa nedá zadupať, nedá sa zakázať. Môžete autora zavrieť na 10 rokov do basy, aj tak vždy existujú ľudia, ktorí to vyhrabú," doplnil.

V Činohre SND teda siahli po nie veľmi známej modernej slovenskej próze, ktorú ovplyvnili európske literárne prúdy. Aj zdramatizovaný text svetového autora dýcha prvkami nadrealizmu i expresionizmu, no najmä impresionizmu. Ivan Horváth tak prostredníctvom Bratov Jurgovcov prináša súčasným divákom dobový európsky pohľad na slovenskú realitu prvej polovice 20. storočia. "Horváth má úplne iný pohľad, ako je ten zemitý. V jeho príbehoch sa Slováci nehádajú o medze," vysvetlil Geišberg s tým, že problém Slovákov nespočíva iba v majetku. "Slováci sú síce zaťažení veľmi na majetky, ale iste rozmýšľajú aj nad tým, prečo im vzťahy doma nefungujú. A budú nad tým rozmýšľať viac a viac, lebo zistia, že majetok to nespôsobuje, že je chyba kódu vo vnútri, niekde medzi srdcom a hlavou," dodal herec, ktorého nová hra oslovila aj preto, že v nej majetok vôbec nehrá hlavnú úlohu.

Bratia Jurgovci sú cyklom noviel v zbierke Človek na ulici (1928). Zdramatizovaný Horváthov text ukazuje osudy štyroch bratov Jurgovcov a ich postoje k životu. Všetci štyria hľadajú zmysel života a naplnenie. Ich hľadanie sprevádza osamotenie, izolácia, bezradnosť, ale i ťažko dosiahnuté šťastie. V inscenácii plnej živočíšnych a naturálnych situácií, ktoré sa striedajú so snovými a symbolickými, ďalej účinkujú Leopold Haverl, Jozef Vajda, Richard Stanke, Robert Roth, Petra Vajdová, Eva Sakálová a Dominika Zeleníková. Réžie sa ujal Ľubomír Vajdička, autorom dramatizácie a dramaturgom je Peter Pavlas. Scénu navrhol Jozef Ciller, kostýmy Milan Čorba. Pod hudbu sa podpísal Peter Mankovecký.

Premiéra nového titulu Bratia Jurgovci sa uskutoční v novej budove SND v Štúdiu 23. a 24. marca.