Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Írsko sa naposledy rozlúčilo so zosnulým básnikom Seamusom Heaneym

Seamus Heaney Foto: TASR/AP

Heaney bol považovaný za najväčšieho írskeho básnika od čias Williama Butlera Yeatsa.

Dublin 2. septembra (TASR) - Írsko dnes oplakávalo stratu svojho najznámejšieho básnika Seamusa Heaneyho, ktorý zomrel v piatok v dublinskej nemocnici vo veku 74 rokov.

Na poslednej rozlúčke s Heaneym v katolíckom Kostole svätého srdca v Dubline sa zúčastnili čelní politickí predstavitelia Írska, ako aj osobnosti z kultúry, medzi nimi spisovatelia, výtvarníci i členovia kapely U2 Bono a Edge.

Najznámejší írsky hráč na gajdy Liam O'Flynn zahral smútočnú pieseň. Po nej nasledovalo čítanie z Biblie, ktorého sa zhostili členovia rodiny zosnulého básnika.

Heaney sa narodil 13. apríla 1939 na farme Mossbawn neďaleko severoírskej obce Castledawson. Jeho básnická tvorba má ťažisko práve v tomto kraji a je naplnená výjavmi z írskeho vidieka a témou politického rozdelenia Írska.

Heaney bol považovaný za najväčšieho írskeho básnika od čias Williama Butlera Yeatsa. Počas vyše 50-ročnej kariéry vydal 13 zbierok poézie, štyri odborné prozaické diela, dve divadelné hry a mnoho ďalších prác vrátane prekladov.

Ako jeden z mála básnikov si dokázal získať priazeň kritiky a zároveň zaznamenal i komerčný úspech. Napriek sláve zostal človekom veľmi plachej a jemnej povahy, ktorý nenávidel mediálny zhon. V roku 1995 mu udelili Nobelovu cenu za literatúru.

Medzi jeho najznámejšie básnické zbierky patria Death of a Naturalist (1966), Wintering Out (1972), North (1975), Field Work (1979), Station Island (1984), The Haw Lantern (1987), The Spirit Level (1996) alebo Human Chain (2010).