Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ian Anderson so skupinou Jethro Tull vystúpi v Bratislave

Bez popisu Foto: TASR/AP

Známa kapela britskej hudobnej scény pricestuje do slovenskej metropoly v rámci turné Thick As A Brick Special Tour 2012.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Škótsky muzikant a skladateľ Ian Anderson so skupinou Jethro Tull odohrá 25. augusta koncert v bratislavskom Istropolise. Známa kapela britskej hudobnej scény pricestuje do slovenskej metropoly v rámci turné Thick As A Brick Special Tour 2012.

Na turné propaguje skupina novinkový album Thick As A Brick 2, ktorý vydali v apríli tohto roku. Vychádza ako pokračovanie úspešného albumu Thick As A Brick, ktorý skupina vydala v marci 1972. Zaujímavý bol tým, že na ňom bola iba jedna rovnomenná Andersenova kompozícia, rozdelená na dve časti. V britskom rebríčku albumov sa dostal na piate miesto, v Spojených štátoch vyšiel o dva mesiace neskôr a dostal sa na prvú pozíciu.

Na koncerte v Bratislave zahrá skupina oba albumy, pričom päťčlennú zostavu tvoria líder Ian Anderson (spev, flauta, gitara), ktorý 10. augusta oslávil 65. narodeniny, John O'Hara (klávesy, akordeón), David Goodier (basová gitara), Florian Opahle (gitary) a Scott Hammond (bicie, perkusie).

V decembri 1967 sa pod vedením Iana Andersona sformovala skupina Jethro Tull. Názov si dali podľa mena vodcu roľníkov z 18. storočia. S vystúpeniami začínali v londýnskom hudobnom klube Marquee v júni 1968, zaujali nielen hudbou, ale aj zložením skupiny – gitara, basgitara, bicie, spev a flauta. Andersonova flauta dominovala potom vo väčšine skladieb. Na koncerte v londýnskom Hyde Parku robili predskokana skupine Pink Floyd. Ich prvý singel so skladbou Sunshine Day sa do hitparády nedostal. V auguste 1968 sa zúčastnili na hudobnom festivale v Sunbury, na ktorom získali veľký úspech. V novembri 1968 vydali debutový album This Was, ktorý sa dostal do prvej desiatky. V januári 1969 mali v hitparáde prvú skladbu Love Story, v auguste 1969 vydali druhú LP platňu s názvom Stand Up, ktorá sa dostala na čelo rebríčka. V prvej polovici 70. rokov vydali úspešné albumy Aqualung, Thick As a Brick, A Passion Play, War Child, Minstrel in the Gallery, Too Old to Rock 'N' Roll, Too Young to Die! alebo aj Songs From the Wood. V skupine sa v jej doterajšej činnosti vystriedali dve desiatky hudobníkov. Tvorbu skupiny prezentuje viac ako 30 albumov a kompilácií, ich predaj už prevýšil 60 miliónov kusov.