Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Pesničkára Hutku odškodnia za zadržanie kvôli piesni Havlíčku, Havle

Na archívnej snímke nemecký prezident Johannes Rau (druhý sprava) a český prezident Václav Havel (vpravo) počúvajú českého pesničkára Jaroslava Hutku na inaugurácii výstavy nazvanej "Samizdat, alternatívna kultúra v strednej a východnej Európe v 60.-80.rokoch" v Národnom múzeu v Prahe 5.júna 2002. Foto: TASR

Ako odškodnenie dostáva pesničkár k dôchodku navyše štyri koruny mesačne.

Praha 9. augusta (TASR) - Český pesničkár Jaroslav Hutka má nárok na rehabilitáciu v súvislosti zo zadržaním v roku 1977, rozhodol ústavný súd.

Tajná polícia zadržiavala Hutku v cele 48 hodín kvôli textu piesne Havlíčku, Havle. Ako odškodnenie dostáva pesničkár k dôchodku navyše štyri koruny mesačne, informoval dnes spravodajský server iDNES.cz.

Pesnička rozzúrila komunistických tajných policajtov do takej miery, že si pre jej autora prišli o 05.00 h do jeho pražského bytu. V pesničke sa spieva: "...a podle litery paragraf šavle, teď dumej o právu, Havlíčku, Havle."

Autorom piesne je spevák Jaroslav Hutka. Na jar 1977 tajná polícia podnikala hon na všetkých, čo mali niečo spoločné s práve založenou nezávislou iniciatívou nazvanou Charta 77. Pieseň, v ktorej sa porovnáva osud českého novinára Havlíčka Borovského s disidentom Václavom Havlom, tajným nemohla uniknúť.

Odviezli ho do sídla vtedajšej ŠtB (komunistickej politickej polície) na Bartolomějskej ulici a vypočúvali ho. "Pýtali sa ma, o čom je pesnička Havlíčku, Havle. Stále dookola," opísal Hutka. Po dvoch dňoch ho prepustili. Tajná polícia potom Hutku sledovala.

Na tieto peripetie Hutka dávno zabudol a nechcel sa k nim vracať, ani sa kvôli nim súdiť, išlo o zadržanie len na 48 hodín. Advokát Lubomír Müller ho však presvedčil, že ide o princíp, a preto je to dôležité.

Najprv však musel s českými úradmi bojovať. Tvrdili totiž, že nebol zadržaný z politických dôvodov, ale za výtržníctvo. A výtržníctvo nie je dôvodom na rehabilitáciu.



Hutka dotiahol svoj spor na ústavný súd, ktorý mu dal za pravdu. "Orgány totalitného štátu účelovo kvalifikovali údajnú protiprávnu činnosť zadržaných nie ako trestný čin politický, ale ako kriminalitu, aby zostal skrytý skutočný politický dôvod represie a aby sa z politických obetí vytvárali 'bežní kriminálnici' - tým sa znižovala ich vážnosť v spoločnosti," vysvetlila ústavná sudkyňa Michaela Židlická.

Hutka vyhral podobný spor už druhýkrát, v predchádzajúcom spore išlo tiež o dvojdňovú nezákonnú väzbu. "Mne to prinieslo, že mám k dôchodku viac o štyri koruny mesačne. Teraz nám Nečasova vláda najnovšie pridala 100 korún, takže celkovo som si prilepšil o 104 korún," konštatoval Hutka.

Hutka však otvoril cestu k odškodneniu aj ďalším ľuďom prenasledovaným komunistickým režimom, pretože zatváranie na dva dni bez súdu bolo bežnou zastrašovacou metódou, vysvetlil iDNES.cz.