Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Česko vysiela do boja o Oscara film Horiaci ker so slovenskými hercami

Na snímke herečka Táňa Pauhofová. Foto: TASR/Michal Svítok

Horiaci ker nakrútila pôvodne ako televízny miniseriál spoločnosti HBO renomovaná poľská režisérka Agnieszka Hollandová.

Praha 23. septembra (TASR) - Filmovú verziu pôvodného televízneho miniseriálu Horiaci ker o čine študenta Jana Palacha, ktorý sa v januári 1969 podpálil v centre Prahy na protest voči okupácii niekdajšieho Československa vojskami piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy a o jeho dozvukoch, nominovala do súboja o Oscara pre najlepší zahraničný film roka Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA).

Informáciu priniesol internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu ČFTA Martinu Chvojku Rekovú.

Akademici veľkou väčšinou hlasov uprednostnili Horiaci ker v konkurencii celkove 35 produkcií, a to tak pred druhými Donšajnami Jiřího Menzela, ako aj pred tretími Líbánkami Jana Hřebejka.

Horiaci ker nakrútila pôvodne ako televízny miniseriál spoločnosti HBO renomovaná poľská režisérka Agnieszka Hollandová podľa scenára Štěpána Hulíka, opierajúc sa o skvelé kreácie dvojice slovenských hercov - Tatiany Pauhofovej a Martina Hubu, či Jana Budařa alebo Ivana Trojana.

ČR vysiela podľa slov hovorkyne po prvý raz v histórii do súboja o Oscara snímku, ktorú nenakrútil český režisér. Agnieszka Hollandová má však k bývalému Československu i ČR veľmi blízko, v pohnutých augustových dňoch roku 1968 bola študentkou pražskej FAMU, medzi renomovaných absolventov ktorej patrí.

Talentovaný scenárista filmu Štěpán Hulík vníma výber snímky ako kandidáta na Oscara nielen ako ocenenie všetkých, ktorí sa na realizácii projektu podieľali, ale predovšetkým tých, o ktorých hovorí samotný dej filmu. "Ich pripomienka, že neklamať a zachovať si rovnú chrbticu je možné v každom období, sa práve teraz ukazuje ako veľmi aktuálna," konštatoval tvorca.

Vybraný film čaká ešte vzhľadom na spomínané skutočnosti posúdenie komisiou Americkej filmovej akadémie, ktorá musí potvrdiť, že snímka spĺňa podmienky stanovené pre účasť v súťaži o najlepší film roka nakrútený v neanglickom jazyku.

Práve dnes prišla z Prahy aj správa o úmrtí medzinárodne uznávanej špecialistky na popáleninovú medicínu Radany Königovej, ktorá bola v januári 1969 ošetrujúcou lekárkou Jana Palacha. Laureátka množstva prestížnych domácich i medzinárodných ocenení vrátane medaily za zásluhy o štát v oblasti vedy, ktorú jej v roku 2004 udelil vtedajší prezident ČR Václav Klaus, mala 83 rokov.

Jan Palach sa pokúsil upáliť 16. januára 1969 v hornej časti Václavského námestia v Prahe. O tri dni neskôr zomrel na následky ťažkých popálenín.