Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Herec Josef Kemr je známy z televíznych seriálov, filmov aj divadla

Josef Kemr stvárnil stovky úloh na divadelných doskách aj na filmovom plátne. Hral asi v dvesto filmoch a televíznych inscenáciách i televíznych seriáloch.

Praha/Bratislava 20. júna (TASR) - Český herec Josef Kemr by v stredu 20. júna oslávil svoje 90. narodeniny.

Stvárnil stovky úloh na divadelných doskách aj na filmovom plátne. Hral asi v dvesto filmoch a televíznych inscenáciách i televíznych seriáloch.

Josef Kemr, ktorý sa narodil 20. júna 1922 v Prahe, sa prvýkrát pred filmovú kameru dostal ako detský komparzista v roku 1937. Herectvu sa venoval od 18 rokov v divadelnej spoločnosti. Po 2. svetovej vojne pôsobil v divadle v Kladne, v Prahe v divadle Akropolis, Libeňskom divadle, Mestských divadlách pražských a od roku 1965 v Národnom divadle.

Z najznámejších filmov herca s charakteristickou štíhlou postavou a zastretým hlasom pripomenieme Škola základ života (1938), Markéta Lazarová (1967), Kladivo na čarodějnice (1969) a Na samotě u lesa (1976). Hral aj v rozprávke Šíleně smutná princezna (1968). Spolupracoval na inscenácii baletného predstavenia Odysseus Ondreja Šotha a Michaela Kocába, ktorý uviedla v roku 1987 pražská Laterna Magica. Účinkoval v televíznych seriáloch Byli jednou dva písaři (1972), Chalupáři (1975), Marečku, podejte mi pero (1976), Cirkus Humberto (1988).

Bol predstaviteľom obyčajných ľudí, tieto postavy obohatil svojráznym a prostým herectvom. Skvelý bol v komediálnych rolách s nádychom tragiky, uplatnil sa aj v dramatických úlohách s prvkami tragikomédie.

Za celoživotné dielo v Činohre pražského Národného divadla bol v roku 1993 odmenený Cenou Tálie.

Josef Kemr hral do posledného dychu. V poslednom roku života ešte účinkoval v snímkach Malostranské humoresky, Mutters Curage a Golet v údolí, ktoré mali premiéru až po jeho smrti. Zomrel v Prahe 15. januára 1995, dožil sa 72 rokov.