Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Herec Christopher Lee sa dožíva neobyčajného jubilea 90 rokov

Americká herečka Angelina Jolieová, jej partner Brad Pitt a herec Christopher Lee. Foto: TASR/AP

Povestne vychudnutý dlháň Christopher Lee so zvučným hlasom a planúcimi čiernymi očami sa stal svetoznámym vďaka postave Draculu v rovnomennom filme režiséra Terencea Fishera z roku 1958.

Londýn/Bratislava 26. mája (TASR) - Legendárny predstaviteľ Draculu, britský herec Christopher Lee na dožíva 90 rokov. Narodil sa 27. mája 1922 v Londýne a doteraz sa teší z mnohých ponúk na filmovanie.

Povestne vychudnutý dlháň Christopher Lee so zvučným hlasom a planúcimi čiernymi očami sa stal svetoznámym vďaka postave Draculu v rovnomennom filme režiséra Terencea Fishera z roku 1958. Odvtedy má na konte viac ako 250 celovečerných filmov, okrem iných aj Star Wars (Hviezdne vojny), Lord of the Rings (Pán prsteňov) alebo Man with the Golden Gun (Muž so zlatou zbraňou). Táto bondovka s Rogerom Moorom v hlavnej úlohe z roku 1974 bola pre Christophera Leeho pamätnou. Práve v nej si zahral protivníka agenta 007, zloducha Francisca Scaramangu, a na dlhší čas mu prischli postavy negatívnych hrdinov. Herec, ktorý je nevlastným bratrancom literárneho otca Jamesa Bonda, spisovateľa Iana Fleminga, dostal podobnú ponuku už v čase príprav prvej bondovky Dr. No, vtedy ju však odmietol.

Počas druhej svetovej vojny bol Christopher Lee pilotom kráľovských vzdušných síl a agentom tajnej služby. Vtedy sa osobne spoznal s Janom Kubišom and Jozefom Gabčíkom, ktorí sa v Británii pripravovali na operáciu Anthropoid. Ich úlohou bol atentát na ríšskeho protektora v Čechách Reinharda Heydricha.

Christopher Lee, ktorý je rytierom Radu britského impéria (2009) s právom používať pred menom titul sir i veľvyslancom Detského fondu OSN (UNICEF), bol hosťom aj na Slovensku a v Českej republike (ČR). Tak napríklad ešte v 80. rokoch 20. storočia nakrúcal v Prahe jeden zo svojich hororov a v roku 1995 bol členom poroty na Medzinárodnom filmovom festivale Forum v Bratislave.

Osobitnú cenu za celoživotné úspechy si prevzal v roku 2002 od Evening Standard British Film Awards vo Veľkej Británii. Vo veku 82 rokov sa mal na festivale heavy-metalovej hudby v Nemecku v bavorskom Geiselwinde v roku 2005 predstaviť ako spevák pri vystúpeniach známych formácií Manowar a Rhapsody. Vystúpenie musel zrušiť pre naliehavé filmovanie. Hercovo ospravedlnenie zaznelo pred koncertom. V roku 2008 zavítal na Medzinárodný filmový festival (MFF) v Karlových Varoch (ČR). Britská akadémia filmových a televíznych umení mu v roku 2011 udelila čestné ocenenie BAFTA za celoživotné dielo.

Z bohatej filmografie britského herca možno popri Draculovi spomenúť snímky Hamlet (1948), Private Life of Sherlock Holmes (Súkromný život Sherlocka Holmesa, 1970), Three Musketeers (Traja mušketieri, 1973), Airport '77 (Letisko 77, 1977), Gremlins 2 (1990). Herec nechýbal ani v skôr spomenutej filmovej adaptácii trilógie Johna Ronalda Reuela Tolkiena Pán prsteňov (2001, 2002 a 2003), v snímkach Star Wars: Epizoda II (2002), Epizoda III (2005) a vo filme Rivieres pourpres II (Purpurové rieky 2, 2004).

Americký film Hugo a jeho veľký objav vo formáte 3D, v ktorom si zahral aj Christopher Lee, prišiel do slovenských kín v januári 2012.