Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Britská autorka začala písať novú detektívku s Herculom Poirotom

Sophie Hannahová Foto: TASR/AP

Autorka o sebe povedala, že miluje Agathu Christie odkedy ako 12- či 13-ročná, dostala od otca jej knihu Mŕtva v knižnici.

Londýn 4. septembra (TASR) - Vzrušujúcu úlohu oživiť v novom literárnom príbehu Hercula Poirota, slávneho detektíva Agathy Christie, dostala so súhlasom jej dedičov britská autorka kriminálnych príbehov a poetka Sophie Hannahová.
Nová detektívka vyjde v septembri 2014 a zatiaľ je bez názvu. Jej dej sa bude odohrávať koncom 20. rokov 20. storočia.

Pôjde o prvý príbeh s Poirotom od Opony, vydanej pred 39 rokmi. Christie svojho fiktívneho belgického detektíva po prvý raz predstavila pred takmer 90 rokmi v detektívke Záhada na zámku v Styles (1920), informovala dnes BBC.

Na novom príbehu sa dohodli vydavateľstvo HarperCollins, Susah Hannahová a potomkovia Agathy Christie. Spisovateľka napíše prvé, rodinou schválené pokračovanie detektívnych príbehov, ktoré z Christie urobili s vyše dvoma miliardami predaných kníh najúspešnejšieho autora v dejinách.

Hannahová, ktorá doteraz vydala osem obľúbených psychologických trilerov, predložila 100-stránkovú synopsu deja v štýle Christie.

"Nemám z toho strach. Pripravila som veľmi podrobný plán, ktorý bol schválený. Bude to celkom istotne rovnaký Hercule Poirot ako v ostatných príbehoch. Nezačne sa zrazu zaujímať o windsurfing či športové potápanie. Ale môžu vyjsť najavo iné stránky jeho osobnosti," citovala ju agentúra AP.

Autorka o sebe povedala, že miluje Agathu Christie odkedy ako 12- či 13-ročná, dostala od otca jej knihu Mŕtva v knižnici. "Do roka som prečítala doslova všetko, čo napísala a odvtedy som do jej diela zaľúbená... Najdôležitejší je jej očividný záujem o príbeh a jej geniálne rozprávanie... Z textu priam cítite, ako sa z príbehu tešila."

Vnuk Agathy Christie a predseda jej spoločnosti, Mathew Prichard, povedal, že rozhodnutie zadať napísanie nového príbehu s Herculom Poirotom bolo motivované presvedčením, že to podporí predaj jej existujúcich diel, ktoré zahŕňajú 80 detektívok a poviedkových zbierok a 19 divadelných hier.

Výber autora bol podľa jeho slov pre BBC dielom "čírej náhody", literárny agent Hannahovej oslovil vydavateľstvo HarperCollins práve "v okamihu, kedy sme s kolegami začali diskutovať o novej christieovke. Jej nadšenie a rešpekt voči mojej starej mame ako autorke nás presvedčili, že je tým správnym človekom pre túto náročnú úlohu."

"Či sa vám to páči alebo nie, vydávanie žije z veľkých nových titulov. A hoci si knihy Agathy Christie viedli napriek tomuto trendu doteraz mimoriadne dobre, naši vydavatelia povedali, že ak porušíme naše pravidlá a necháme dobre známeho autora napísať niečo nové, bude z toho mať prospech celé jej dielo."

Sophie Hannahovú môžu čitatelia poznať z českého prekladu, ktorý pod názvom Fantastická kniha lidských tajemství a jiné povídky, vydalo v roku 2010 vydavateľstvo Argo.

Agatha Christie zomrela ako 85-ročná v roku 1976.