Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Hercovu misiu si dnes prevzal predstaviteľ Gándhího Ben Kingsley

Sir Ben Kinglesy s mosadznou tabuľkou so svojím menom. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sir Ben Kingsley mosadznú tabuľku so svojím menom umiestnil vlastnoručne dnes na most vo Festivalovom parku.

Trenčianske Teplice 23. júna (TASR) – Britský herec Sir Ben Kingsley si 23.júna 2012 ako posledný z trojice hercov na jubilejnom 20. ročníku medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest prevzal ocenenie Hercova misia a mosadznú tabuľku so svojím menom pripevnil vo festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach.

"Na Hollywoodskom chodníku je už skoro 2500 hviezd s menami slávnych herečiek, hercov a režisérov. Pod číslom 2410 sa tam nachádza hviezda charizmatického herca, Sira Bena Kingsleyho, ktorý sa preslávil postavou Mahátmu Gándhího z filmu Gándhí (1983). Za túto postavu, ktorá patrí medzi jeho najznámejšie a najslávnejšie, získal slávny britský herec aj Oscara. Nielen postava Gándhího, ale predovšetkým herecké stvárnenie tejto historickej legendy bolo také presvedčivé, že diváci zabúdajú, že ho videli aj v iných filmoch. A on je v každom z nich vynikajúci," uviedla Čižmáriková s tým, že Ben Kingsley bol nominovaný na Oscara aj za vedľajšiu úlohu vo filmoch Bugsy (1991) a Sexy beštia (2000) a za hlavnú postavu vo filme Dom z piesku a hmly (2003).

Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Tento klasik má na konte takmer 70 filmov, pričom prvých desať rokov svojej kariéry (1972 – 1982) sa venoval najmä televíznym projektom. Hereckú kariéru začínal v divadle, debutoval filmom Kľúčom je strach v roku 1972. Prelomovým bol preňho práve Gándhí (1983) režiséra Richarda Attenborougha. Do Hollywoodu prišiel Kingsley až v 90. rokoch. Možno si ho pamätať z komédie Dave, thrilleru Sliediči, sci-fi Mutant, alebo – a to predovšetkým – zo Schindlerovho zoznamu, v ktorom hral židovského účtovníka Itzhaka Sterna. Z najnovších projektov treba určite pripomenúť spoluprácu s režisérom Martinom Scorsesem na filme Hugo a jeho veľký objav, ktorý na tohtoročných Oscaroch získal najviac, 11 nominácií a premenil ich na päť zlatých sošiek. Snímku jedného z najslávnejších režisérov našej éry uvedie Art Film Fest na počesť Kingsleyho.

Tu bude player


Sir Ben Kingsley, rodným menom Krishna Pandit Bhanji, sa narodil 31. decembra 1943 v Scarborough, v najväčšom a najvýznamnejšom tradičnom anglickom grófstve na severe Anglicka.