Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Galéria umelcov Spiša sprístupní počas jarnej vernisáže štyri výstavy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Návštevníci GUS budú môcť vidieť aj výstavu Nemiestne maľby od Martina Kacvinského.

Spišská Nová Ves 14. apríla (TASR) - Galéria umelcov Spiša (GUS) v Spišskej Novej Vsi, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, chystá jarnú vernisáž výstav "4v1". Z galérie informovali, že v stredu 17. apríla o 17. hodine sprístupnia návštevníkom v hudobnom sprievode experimentálneho hudobníka Ondreya Zintaera štyri premiérové produkcie.

Prvou z nich je "Tanec Urbánneho šamana", ide o "hľadanie alternatívnych ciest sebapoznania pri zostupe do kolektívneho podvedomia v dielach 21 autorov zo zbierky galérie a deviatich prizvaných autorov zo siedmich krajín. Výstava je štvrtou edíciou cyklu originálneho spracovania témy a výskumu autorských profilov.

Návštevníci GUS budú môcť vidieť aj výstavu "Nemiestne maľby" od Martina Kacvinského. "Autor sa vo svojej tvorbe zaoberá kritikou jednotlivca a súčasnej spoločnosti. Typický je pre neho experimentálny prístup a hľadanie maliarskeho vyjadrenia cez expresívne gesto," uviedla galéria.

Svoju produktovú dizajnovú tvorbu predstaví aj Annamária Mikulíková v expozícii Efeméra. V šperkoch a úžitkových predmetoch prihliada na ekologický rozmer, experimentovanie s materiálmi a technikami.

Poslednou zo štvorice výstav je "Neviditeľný ateliér" od Štefana Hudzíka. "Neobvyklá forma prezentácie diel spišského sochára umožňuje nahliadnuť do tvorivého prostredia – improvizácie otvoreného ateliéru, ktorý zanechal," dodáva galéria s tým, že výstavu pripravili pri príležitosti nedožitých 70. narodenín autora.

Riaditeľka galérie Lucia Benická dodáva, že klasické kombinácie x-násobného počtu vernisáží v štyroch ročných galerijných obdobiach umožňujú priamu konfrontáciu vystavovaných diel s domácimi i hosťujúcimi umelcami a návštevníkmi galérie.