Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V bratislavskej galérii GCM je výstava aj o starnutí ľudského tela

Starnutie vtipne zobrazil Peter Rónai na filmovom páse asi 60 fotografiami vlastných portrétov od chlapčenského veku po súčasnosť a štyrmi videami aj so starnúcou deformáciou tváre.

Bratislava 22. marca (TASR) – Výstavu súčasného slovenského umenia pod názvom Hranice tela otvorili dnes v bratislavskej Galérii Cypriána Majerníka (GCM). Po trojročnom výskume ju ako svoju dizertačnú prácu pripravila mladá kurátorka Alexandra Tamásová.

"Je to téma tela a telesnosti, ale nie z pohľadu sexuality. Diela sú rozdelené do štyroch okruhov reprezentujúcich rôzne životné situácie, akými sú motív zraneného, chorého, neúplného či miznúceho tela, proces starnutia alebo hraničné situácie tela," na vernisáži priblížila expozíciu Tamásová.

Pestrosť diel potvrdzuje 18 autorov a trojčlenná skupina Artprospekt P.O.P. Cez umeleckú tvorbu sa niektorí autori vyrovnávajú s traumatickou skúsenosťou. Umenie ako rituál je založené na prácach, ktoré nepríjemné telesné pocity nielen reprezentujú, ale priamo navodzujú. Ide o rituálne body artové performancie založené na výnimočnom zážitku, telesnej výdrži, často bolesti, až zranení.

Umenie ako existenciálna úvaha sa dotýka univerzálnych tém, ktoré každého čakajú a nikoho neminú – starnutia a smrti. Diela s motívom smrti však netematizujú len telesnú smrť, ale aj smrť ako metaforu či problematiku medializácie smrti. V dielach Juraja Meliša je smrť chápaná metaforicky, ako spoločenská smrť súvisiaca s politickou situáciou v čase socializmu.

Starnutie vtipne zobrazil Peter Rónai na filmovom páse asi 60 fotografiami vlastných portrétov od chlapčenského veku po súčasnosť a štyrmi videami aj so starnúcou deformáciou tváre. Archetyp múdreho starca v podobe vyzlečeného Egona Bondyho prezentuje Juraj Bartusz videom Holenie starého filozofa. Návštevník si môže pozrieť desiatky receptov na lieky predpísané Petrovi Kalmusovi. Vedľa nich sú fotografie tela muža pod nemocničnými prístrojmi aj s textovým chorobopisom.

"Telo je pre medicínu síce uzavreté, avšak prístupné. Vďaka endoskopii, sonografii či počítačovej tomografii sú lekárskemu pohľadu otvorené aj vnútorné, skryté časti tela," konštatuje v texte Tamásová.

V jej výbere sú aj diela Rudolfa Sikoru, Otisa Lauberta, Roberta Bielika, Mareka Kvetana, Doroty Sadovskej, Richarda Fajnora či fotografa Ľuba Stacha.

Výstava potrvá do 4. mája.