Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Gajdy zapíšu do zoznamu kultúrneho dedičstva Slovenska

Gajdy Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Najsevernejšia slovenská obec Oravská Polhora bude od 13. do 15. septembra hostiť viac ako sto slovenských, poľských, českých, ale aj chorvátskych, škótskych a talianskych gajdošov.

Oravská Polhora 12. septembra (TASR) – Tradičný hudobný nástroj gajdy čaká 24. októbra na pôde ministerstva kultúry zápis do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Oficiálne to oznámia už v sobotu 14. septembra počas večerného programu 14. medzinárodného festivalu Gajdovačka v Oravskej Polhore.

„Slovenskí gajdoši, priaznivci a obdivovatelia tohto starobylého ľudového hudobného nástroja prežívajú významné chvíle. Žiadosť Cechu slovenských gajdošov o zaradenie gájd medzi kultúrne fenomény a symboly Slovenska sa stretla s úspechom,“ uviedol riaditeľ Oravského kultúrneho strediska Miroslav Žabenský.

Je to podľa neho zaslúžený výsledok dlhoročného úsilia o sprítomňovanie a propagáciu gajdošskej kultúry na hornej Orave. „Najpodstatnejšie je, že sa túto tradíciu darí prenášať na najmladšiu generáciu. V Oravskej Polhore a Sihelnom pôsobia štyri gajdošské hudby a snažia sa tam gajdy aj vyrábať,“ kvitoval Žabenský.

Najsevernejšia slovenská obec bude od 13. do 15. septembra hostiť viac ako sto slovenských, poľských, českých, ale aj chorvátskych, škótskych a talianskych gajdošov. Súčasťami pestrého festivalového programu budú koncertné vystúpenia, prestížna medzinárodná súťaž, škola hry na gajdy či príležitostná výstava.

„Hlavným cieľom je prezentácia pôvodných muzikantských prejavov a zároveň hľadanie nových foriem interpretácie predovšetkým nastupujúcou generáciou gajdošov, aby sa zachoval jeden z našich tradičných kultúrnych symbolov,“ dodal Žabenský s tým, že festival finančne podporila Európska únia v rámci poľsko-slovenskej cezhraničnej spolupráce.