Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pozrite sa na Rómov z iného pohľadu, ako ich vidí Šymon Kliman

Ilustračné foto, nepochádza z archívu Šymona Klimana Foto: TASR/AP

Autor veľkoplošných (1,5 x 1,2 metra) portrétov Šymon Kliman nazval výstavu Beautiful People. "Umenie je spôsob, ako búrať bariéry a predsudky.

Bratislava 4. apríla (TASR) – Dnešný Medzinárodný deň Rómov si pripomenuli viaceré inštitúcie otvorením fotografickej výstavy na verejnom priestranstve Hviezdoslavovho námestia v Bratislave. Autor veľkoplošných (1,5 x 1,2 metra) portrétov Šymon Kliman nazval výstavu Beautiful People.

"Umenie je spôsob, ako búrať bariéry a predsudky. Na fotografiách vidíme krásnych ľudí bývajúcich v chatrčiach. Verím, že aj táto výstava prispeje k búraniu predsudkov," povedala na vernisáži starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák ocenil netradičnú výstavu Rómov.

"Predstavujem tu rómskych spoluobčanov inakšie, než ich verejnosť pozná z médií. Medzi nimi žijú aj slušní a so záujmom o vzdelanie. Ja poznám takých a ich som fotografoval vo vlastných príbytkoch a sviatočnom oblečení," zdôvodnil pre TASR Kliman.

Výstava je výberom 18 z vyše sto portrétov z rokov 2008–2011, kedy navštevoval rómske osady v okolí Popradu, Kežmarku, Košíc, Moldavy nad Bodvou a inde. Najmladšie dievča na výstave má 1,5 roka, najstarší 87 a je odfotený aj s manželkou.

Tu si pozrite fotografie od Šymona Klimana

symonphoto

"Volal sa Koloman Mirga a už zomrel. V jeho jednej miestnosti žije 12 ľudí, ale na okne majú záclony," opisuje životné podmienky Rómov fotograf, ktorý by tohto roku chcel ukončiť projekt Beautiful People.

Portréty detí i starších osadníkov pôsobia rozprávkovo a zároveň odhaľujú túžbu po šťastí, kráse a živote v lepších podmienkach. Kliman fotografiami podporuje projekt ocenenia práce s rómskou komunitou Gypsy Spirit. Jej nový, štvrtý ročník vyhlásila Ľubomíra Slušná-Franz, prezidentka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), ktorá organizuje projekty v oblasti osvety, zdravia a vzdelávania.

Výstava potrvá do 30. apríla.