Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Film Argo získal hlavnú cenu od združenia amerických hercov

Herec a režisér Ben Affleck (vľavo), producent Grant Heslov (uprostred) a producent George Clooney pózujú s cenou v kategórii najlepší dramatický film za snímku Argo počas odovzdávania Zlatých glóbusov. Foto: TASR/AP

Za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe vyhlásilo združenie SAG Jennifer Lawrenceovú (Terapia lásky), ocenenou v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe je Anne Hathawayová (Bedári).

Los Angeles 28. januára (TASR) - Dráma Argo o amerických rukojemníkoch v Iráne si posilnil postavenie favorita pred odovzdávaním Oscarov, keď v nedeľu večer získal hlavnú cenu amerického hereckého združenia Screen Actors Guild (SAG).

Cenu SAG za najlepšie herecké obsadenie dostal film Argo, ktorý režíroval Ben Affleck, len deň po zisku ocenenia v kategórii najlepší celovečerný film od Združenia amerických filmových producentov (PGA).

Argo tak porazil ďalších uchádzačov o Oscara, snímky Divoké bytosti južných krajín, Divoký Django, Bedári, Pí a jeho život, Lincoln, Terapia láskou a Zero Dark Thirty.

Ocenenia PGA a najprestížnejšie Oscary, ceny Americkej akadémie filmových umení a vied, majú mnohých rovnakých hlasujúcich a víťazi v kategórii najlepší film sa na oboch podujatiach zhodovali v 16 z posledných 23 rokov. Ceny SAG sú tiež považované za dobrú predpoveď v prípade Oscarov v hereckých kategóriách, uviedla agentúra DPA.

To môže byť dobrou správou pre film Lincoln režiséra Stevena Spielberga, ktorého hlavná hviezda Daniel Day-Lewis získal cenu SAG pre najlepšieho herca. Za úlohu v tom istom filme si trofej pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe odniesol Tommy Lee Jones.

Za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe vyhlásilo združenie SAG Jennifer Lawrenceovú (Terapia lásky), ocenenou v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe je Anne Hathawayová (Bedári).