Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Festival Uprising má za sebou ďalší vydarený ročník

V piatok 23. augusta 2013 vypukla v rekreačnom areáli na bratislavských Zlatých pieskoch skvelá párty. Svoje brány už po šiesty raz otvoril Uprising Reggae Festival. Na snímke ľudia počas koncertu Macka B and Mad Professor. Foto: TASR/Michal Svítok

Druhý festivalový deň v sobotu (24.8.) otvárala na hlavnom pódiu rodáčka z Havany Glenda Lopez, ktorá žije striedavo na Kube a na Slovensku.

Bratislava 25. augusta (TASR) – Už pár hodín patrí minulosti šiesty ročník Uprising Reggae Festivalu v rekreačnom areáli na bratislavských Zlatých pieskoch. K vydarenej víkendovej „reggae“ pohode prispeli špičkoví zahraniční interpreti aj príjemné počasie.

Druhý festivalový deň v sobotu (24.8.) otvárala na hlavnom pódiu rodáčka z Havany Glenda Lopez, ktorá žije striedavo na Kube a na Slovensku, ktorá svoj temperament rovnako pretavila do latino rytmov aj džezových štandardov.

Prvou hviezdou večerného line-upu bola formácia z Jamajky, známa pod názvom Israel Vibration, typický predstaviteľ „roots reggae“. Israel Vibration založila v jamajskom Kingstone trojica spevákov, ktorí prekonali detskú obrnu a už v detskom veku sa stretli v rehabilitačnom ústave. V roku 1977 vydali prvý album The Same Song a objavili sa ako predskokani na koncertoch Boba Marleyho. Na svojom konte majú dnes viac ako dve desiatky vydaných albumov, ten ostatný Reggea Knihght vyšiel v roku 2010. Z pôvodného tria spevákov žijú už iba dvaja – Lascelle Bulgin (1955) a Cecil Spence (1952). V sprievode skupiny Roots Radics zazneli aj skladby Never Gonna Hurt Me Again, Jah Is The Way či Strenght Of My Life.

Roots reggae striedal hip-hop v podaní amerických The Pharcyde. Formácia vznikla v Los Angeles v roku 1989, ich debutový album Bizarre Ride II The Pharcyde z novembra 1992 je považovaný za špičku americkej produkcie 90. rokov. Na svojom konte majú dnes päť štúdiových albumov, najnovší Plain Rap II vydali v máji tohto roku, v hodinovom sete zazneli aj songy Passin' Me By, Runnin, Drop, She Said či Trust. Rapperi Imani a Bootie Brown sa venovali aj tancu a predviedli to aj na pódiu.



Tretími v programe druhého večera boli talianski Mellow Mood. Na scéne je táto kapela od roku 2005, vydali dva albumy, Move v roku 2009 a Well Well Well v roku 2012. V roku 2008 vystúpili vo finále European Reggae Contest. Fanúšikovia pred pódiom si zatancovali na ich skladby Inna Jail, She's So Nice, Refugee či Show Us.

Cez polnoc sa prehuplo vystúpenie francúzskej formácie Dub Incorporation. Ako headlineri Uprisingu excelovali za Zlatých pieskoch už v roku 2010. a vyvolali obrovské nadšenie medzi fanúšikmi a zaradili sa medzi najžiadanejšie kapely. Táto francúzska úderka mieša reggae, dancehall, dub, ska a hiphop s vplyvmi arabskej a africkej hudby. Na scéne je táto partia zo Saint-Étienne od roku 1997, vydaných majú päť štúdiových albumov, ten najnovší Hors Controle je z roku 2010. Spievali francúzsky aj anglicky, do koncertného setu zaradili aj piesne Monnaie, Dosádos, Métissage, Bang Bang, Murderer, Get Mad, Day After Day, My Freestyle, Rude Boy či Jump Is Again.

Vystúpením Dub Corporation program nekončil, pokračoval vystúpeniami jamajského dancehallového interpreta Busy Signal a končil až o šiestej ráno na pódiu Dancehall a Mungo's Station, ktorý sa rovnako tešil veľkému záujmu fanúšikov.

Viac o prvom dni festivalu sa dočítate TU.