Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival slovenskej poézie Beniakove Chynorany pozná svojich víťazov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V súťaži sa celkovo v troch kategóriách predstavilo 28 recitátorov. Víťazov celoslovenského kola festivalu poézie hodnotila a vybrala medzinárodná odborná porota.

Chynorany 4. decembra (TASR)- Festival slovenskej poézie Beniakove Chynorany pozná svojich víťazov. Najlepších recitátorov 24. ročníka súťaže vyhlásili v nedeľu (3.12.) v Chynoranoch (okres Partizánske). TASR o výsledkoch v pondelok informoval Ján Podoba z Tribečského osvetového strediska v Topoľčanoch, ktoré je jedným zo spoluorganizátorov podujatia.

V súťaži sa celkovo v troch kategóriách predstavilo 28 recitátorov. Víťazov celoslovenského kola festivalu poézie hodnotila a vybrala medzinárodná odborná porota. V prvej kategórii, od 14 do 16 rokov, si prvé miesto odniesla Dominika Nguyen z Košíc s prednesom básne Orfeus Euridika Hermes od Rainera Maria Rilkeho. V druhej kategórii, od 17 do 19 rokov, Adam Dragun z Košíc s básňou Chandra od Petra Gregora a v tretej kategórii, od 20 rokov, Viktória Revajová zo Spišskej Novej Vsi s interpretáciou diela Hriech od Evy Luky.

Porota udelila v každej kategórii okrem druhého a tretieho miesta aj čestné uznania. Na súťaži zároveň rozdali individuálne ocenenia. Cenu starostky obce Chynorany za najlepší prednes básne Valentína Beniaka si odniesol Marian Gajdoš z Chynorian s interpretáciou Slovenskej bukoliky, Cenu riaditeľa súťaže za objavnú dramaturgiu a invenčnú interpretáciu Adam Dragun z Košíc s básňou Chandra od Petra Gregora a Cenu Andreja Zábredského za najlepší prednes slovenskej klasiky Mária Miklošková zo Svätého Jura s básňou Ktože týmto svetom vládne od Sama Chalupku.

Festival súťažnou formou prispieva k rozvoju slovenského umeleckého prednesu, poskytuje priestor k vzájomnej konfrontácii výsledkov umeleckej tvorby recitátorov, objavuje mladé recitátorské talenty a systematickou prácou formou vzdelávacích seminárov a tvorivých dielní usmerňuje ich odborný rast. Podujatie tiež popularizuje tvorbu významného slovenského básnika Valentína Beniaka a básnickú tvorbu autorov v európskom kontexte, pričom tvorivé kontakty s umeleckým prednesom v materinskom jazyku umožňuje tiež slovenským recitátorom žijúcim v zahraničí. Rovnako ako po minulé roky, aj tento prinieslo sprievodný program, ktorý súvisel s Valentínom Beniakom a blížiacimi sa Vianocami.

Hlavným organizátorom podujatia je občianske združenie Beniakove Chynorany, ktoré ho pripravuje s viacerými partnermi.