Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival PAN priláka do L. Mikuláša stovky nadšencov pantomímy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celonárodná prehliadka pantomímy a pohybových divadiel privíta od utorka 21. novembra do soboty 25. novembra v Liptovskom Mikuláš približne štyri stovky mladých nadšencov divadla.

Liptovský Mikuláš 20. novembra (TASR) – Zaujímavé súťaže, 16 tvorivých dielní a workshopy, pokus o Guinnessov rekord, ale aj množstvo zábavy a prehliadok prinesie v poradí 24. ročník festivalu PAN. Celonárodná prehliadka pantomímy a pohybových divadiel s medzinárodnou účasťou privíta od utorka 21. novembra do soboty 25. novembra v Liptovskom Mikuláš približne štyri stovky mladých nadšencov divadla.

Organizátori pripravili na utorok (21.11.) tretí ročník súťažnej prehliadky PANart 2017 pre umelecké školy. „Medzinárodná porota bude hodnotiť súťažné etudy študentov konzervatórií, stredných umeleckých škôl, vysokých umeleckých škôl a akadémií zo Slovenska v kategóriách sólo, duo a trio pantomíma,“ povedal pre TASR zakladateľ a garant festivalu Miroslav Kasprzyk.

Od stredy 22. novembra naplní umelecký pohyb Dom kultúry v Liptovskom Mikuláši, Súkromnú základnú umeleckú školu a všetky priľahlé priestory mesta vhodné na výučbu pantomímy, žonglovania či klaunovania. Viac ako 350 študentov, mladých ľudí a detí z celého Slovenska i zo zahraničia sa bude vzdelávať v 16 tvorivých dielňach pod vedením odborníkov a profesionálov. „Chceme divákov i účastníkov vždy niečo nové naučiť, pobaviť ich kvalitným pohybom, zaujať, ba aj inšpirovať,“ doplnil Kasprzyk.

Na festivale sa predstavia študenti a profesori pražskej Hudobnej a tanečnej fakulty Akadémie múzických umení (HAMU), divadlo nepočujúcich umelcov Tiché iskry či nemecké divadlo pre deti Pohybs' und Konsorten. Podľa organizátora bude k vrcholu podujatia už tradične patriť súťaž v improvizovaní trojčlenných družstiev, ako aj individuálne súťaže. Vyhlásenie výsledkov sa uskutoční v sobotu 25. novembra.

Mím Miroslav Kasprzyk a Dom kultúry organizujú festival PAN v spolupráci s mestom Liptovský Mikuláš a Súkromnou základnou umeleckou školou Liptovský Hrádok. Podujatie finančne podporil aj Fond na podporu umenia.