Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival Bratislava v pohybe otvorí Chris Haring

Miroslava Kovářová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Chris Haring a Liquid Loft otvoria festival 16. júna predstavením Talking Head, techno-artovou satirou na nové médiá.

Bratislava 6. júna (TASR) - Medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe opäť prinesie do hlavného mesta špičkové európske tanečné súbory.

Podujatie sa v tomto roku koná po šestnásty raz. Jeden z najdlhšie pôsobiacich slovenských medzinárodných festivalov v oblasti divadla a tanca organizátori rozdelili na dve časti. Prvá uvedie päť výnimočných tanečných inscenácií v podaní súborov z Rakúska, Maďarska, Portugalska a Slovenska.

"Som veľmi rada, že budeme hostiť veľkú osobnosť európskeho súčasného tanca Ruia Hortu z Portugalska, ktorý už na festivale bol v roku 1999. Príde so svojím predstavením Talk Show," povedala pre TASR Miroslava Kovářová, riaditeľka festivalu, na ktorý sa po mnohých rokoch vráti aj špičkový choreograf Chris Haring.

"Keď tu bol prvýkrát, bol vychádzajúcim choreografom a teraz už je naozaj etablovanou osobnosťou rakúskeho súčasného tanca. Tieto dve predstavenia ako keby rámcujú program," poznamenala.

Chris Haring a Liquid Loft otvoria festival 16. júna predstavením Talking Head, techno-artovou satirou na nové médiá. Súbor vo svojich predstaveniach a inštaláciách spája súčasný tanec s ostatnými žánrami umenia a vytvára tak jednotné umelecké dielo. Diváci nájdu v programe i predstavenie maďarského súboru Hodworks Basse Danse, ktoré v tomto roku ocenili Labanovou cenou za najlepšie súčasné tanečné predstavenie v Maďarsku. Inšpirované je európskou hudbou 15. storočia.

Dva večery budú patriť slovenským súborom. Alternatívne divadlo elledanse vystúpi na svojej domovskej scéne s predstavením Voda na vode. Pôvodnú tanečnú inscenáciu, ktorá je sledom snových a vzťahových obrazov a vypovedá o snoch, pocitoch a túžbach derúcich sa z nevedomia do vedomia, vytvorila choreografka Šárka Ondrišová. Priaznivcov súčasného tanca čaká i komponované predstavenie venované dvom českým choreografom - Jiřímu Kyliánovi a Liborovi Vaculíkovi.

Tanečný súbor Divadla Nová scéna naštudoval dve kontrastné choreografie Jiřího Kyliána - čisto pohybovú kompozíciu Falling Angels na hudbu Steva Reicha a vtipné variácie na Mozartovu hudbu Šesť tancov. Komponovaný program pod názvom Czech in: Kylián Vaculík dopĺňajú Slovanské dvojspevy.

Tu bude player


Súčasťou júnového programu je i premietanie filmov s tanečnou tematikou, premietať sa budú dve snímky Petra Bebjaka Voices a Darkroom. Tancovať sa bude aj v uliciach mesta (9. a 16. júna).

Druhá, jesenná časť festivalu sa zameria na workshopy a edukačné projekty a predstaví tvorbu mladých európskych choreografov. "Končí sa semester, ľudia sú zaneprázdnení skúškami a štátnicami, tak edukatívna časť festivalu bude na jeseň, keď ľudia dôjdu čerství po prázdninách do školy, aby mali inšpiráciu do školského roku," zdôvodnila septembrový program festivalu Kovářová.

Podľa nej sa júnový termín na vzdelávaciu časť festivalu neosvedčil. "Som veľmi rada, že sme sa vďaka tomu, že ministerstvo kultúry znormalizovalo granty, mohli vrátiť do prvého polroka. Lebo minulý rok, keď sme mali na jeseň predstavenia festivalu, tak bol naozaj veľký pretlak všetkého na začiatku sezóny," dodala.

V poradí 16. ročník Medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe sa uskutoční od 16. do 24. júna a od 24. do 30. septembra v Divadle Nová scéna, v dome T&D - Alternatívnom divadle elledanse a na VŠMU.