Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

V Spišskej Starej Vsi otvorili galériu s obrazmi Ferdinanda Katonu

Na snímke návštevníci čakajú v rade pred budovou novootvorenej Galérie Ferdinanda Katonu v Spiššskej Starej Vsi 25. júla 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Katonove diela získali rad zahraničných ocenení.

Spišská Stará Ves 25. júla (TASR) - Tatranská galéria v Poprade vlastní najviac diel maliara Ferdinanda Katonu, a preto sa za podpory ďalších priaznivcov umenia a donátora Pavla Ovšonku rozhodla otvoriť v Spišskej Starej Vsi stálu expozíciu. Tá bude venovaná práve známemu autorovi a pozostáva z jeho 50 olejomalieb a 30 kresieb.

Diela budú umiestnené v galérii nesúcej meno autora. „Katona, výtvarný umelec európskeho formátu, žil v rokoch 1864-1932 a práve v mestečku Spišská Stará Ves prežil časť svojho detstva. Mladý Katona začal študovať kreslenie v Uhorskom kráľovskom učilišti a v Ústave profesorov kreslenia v Budapešti. Jeho pedagógmi boli Júlis Greguss, Bertalán Székely a Karol Lotz,“ objasnila kurátorka stálej expozície a zároveň riaditeľka Tatranskej galérie (TG) Anna Ondrušeková.

Výtvarník spod Tatier neskôr získal štipendium na Academii Julian v Paríži, kde študoval u profesorov Benjamina Constanta a Jeana-Paula Laurensa. Z Paríža sa Katona vrátil do Strážok, kde zotrval až do roku 1896. Potom žil striedavo na Slovensku a v Budapešti, do Maďarska sa natrvalo presťahoval v roku 1899.

„Katona si podľa vzoru Ladislava Mednyánszkeho osvojil nielen formálne poznatky figurálnej kresby, ale od svojho učiteľa prevzal voľbu motívu v duchu intímnej náladovej krajiny. Prešiel v krajinomaľbe od obdobia náladového romantizmu k stredoeurópsky modifikovanému impresionizmu a súčasťou jeho umeleckého odkazu sú aj obrazy vytvorené technikou akvarelu a pastelu, v jeho dielach však prevažuje maľba olejom a temperou,“ vysvetľuje Ondrušeková.

Na snímke socha maliara Ferdinanda Katonu a časť vystavovaných krajiniek v novootvorenej Galérii Ferdinanda Katonu v Spiššskej Starej Vsi 25. júla 2013.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Zahraničné ocenenia

Na snímke časť vystavovaných krajiniek v novootvorenej Galérii Ferdinanda Katonu v Spiššskej Starej Vsi 25. júla 2013.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Katonove diela získali rad zahraničných ocenení. Stálu expozíciu otvára TG za podpory Ministerstva kultúry SR a ďalších priaznivcov umenia. „Katona už počas svojho života túžil po galérii prezentujúcej jeho tvorbu v rodnom kraji pod Tatrami. Sen Ferdinanda Katonu-Kleinbergera sa tak napĺňa po takmer 150 rokoch od jeho narodenia,“ uzavrela Ondrušeková.

Galéria v Spišskej Starej Vsi je počas letnej sezóny, od 1. mája do 30. septembra, otvorená od pondelka do piatka od 10.00 do 17.00 h, v sobotu od 10.00 do 12.00 h. V zimnej sezóne, od 1. októbra do 30. apríla, vždy v pracovných dňoch od 11.00 do 15.00 h. „Vďaka tejto stálej expozícii sa výrazne oživia spomienky na nášho významného rodáka a zároveň sa zviditeľní aj samotné mesto Spišská Stará Ves. Nie však len tak jednorazovo, keďže tá galéria tu bude stále,“ dodal primátor mesta Spišská Stará Ves Jozef Harabin.