Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Febiofest a jeho Súťaž krátkych filmov krajín V4 má svojich víťazov

O ocenenia sa vo festivalovej súťaži uchádzalo 20 dokumentárnych, hraných a animovaných diel s dĺžkou do 30 minút, ktoré vznikli počas uplynulých 24 mesiacov v krajinách vyšehradského zoskupenia.

Bratislava 21. marca (TASR) - Jubilejný 20. ročník slovenského Febiofestu zaradil tento rok po prvý raz do programu medzinárodnú súťaž krátkych filmov krajín V4. Mená víťazov zverejnili dnes večer v Kine Lumiére počas slávnostného ukončenia bratislavskej časti festivalu.

Hlavnú cenu - Cenu Slovenskej asociácie producentov v audiovízii s podporou Vyšehradského fondu spojenú s finančnou prémiou vo výške 3000 eur si zo Súťaže krátkych filmov krajín V4 odniesol poľský dokument Píšťalka (2012) - príbeh mladého muža, ktorý chce byť futbalovým rozhodcom. Snímku režiséra Grzegorza Zariczneho ocenili "za umelecky intenzívne a myšlienkovo a žánrovo čisté uchopenie životného príbehu konkrétneho človeka z prostredia športu a jeho pozdvihnutie k všeobecnejšiemu vyzneniu".

Zvláštnu cenu poroty získal slovenský animovaný film Mesiac (2012) režiséra a výtvarníka Ondreja Rudavského "za vynikajúce a presné nájdenie symbolického kľúča k výtvarnému stvárneniu duchovného posolstva".

Zvláštnu cenu poroty získal aj slovensko-český hraný film slovenského režiséra Aramisova Cagey Tigers (2011) "za vytvorenie silnej atmosféry a ambivalentných postáv, prostredníctvom ktorých sa film dotýka paradoxov života. A tiež za nájdenie vtipného a tvorivého vzťahu k odkazu československej novej vlny".

Súťažné filmy posudzovala trojčlenná medzinárodná porota v zložení Marian Urban (SR), Vít Janeček (ČR) a Maciej Gil (PL).

Cena divákov v súťažnej sekcii krátkych filmov krajín V4 patrí slovenskému hranému filmu Výstava (2013) režisérov Petra Begányiho a Andreja Kolenčíka.

O ocenenia sa vo festivalovej súťaži uchádzalo spolu 20 dokumentárnych, hraných a animovaných diel s dĺžkou do 30 minút, ktoré vznikli počas uplynulých 24 mesiacov v krajinách vyšehradského zoskupenia (päť reprezentantov z každej krajiny).