Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Triptych Francisa Bacona prekonal všetky rekordy aukcií umenia

ri štúdie Luciana Freuda Foto: TASR/AP

Dražba Baconovho obrazu prekonala o vyše 22 miliónov dolárov doterajší rekord spred 18 mesiacov.

New York 13. novembra (TASR) - Triptych Tri štúdie Luciana Freuda, ktorý v roku 1969 namaľoval britský figuratívny expresionista írskeho pôvodu Francis Bacon, sa dnes na aukcii v New Yorku stal vôbec najdrahším obrazom, aký sa kedy vydražil. Záujemca zaň zaplatí 142,4 milióna dolárov, oznámila aukčná sieň Christie's.

Ako napísala agentúra DPA, dražba Baconovho obrazu prekonala o vyše 22 miliónov dolárov doterajší rekord spred 18 mesiacov, kedy sa na aukcii spoločnosti Sotheby's za 120 miliónov dolárov predal slávny obraz Výkrik od nórskeho expresionistického maliara Edvarda Muncha.

Odborníci predpokladli, že sa triptych, na ktorom je na dvojfarebnom pozadí zobrazený z troch rôznych pohľadov britský maliar Lucian Freud sediaci na drevenej stoličke, predá za sumu okolo 90 miliónov dolárov.

Aukčná spoločnosť, ktorá dražbu uskutočnila, nezverejnila meno kupujúceho ani predávajúceho. Podľa denníka New York Times sa do dražby zapojilo sedem záujemcov.

Dnešná aukcia bola výnimočná i ďalším rekordom; najdrahším vydraženým dielom žijúceho autora. Za plastiku s názvom Balloon Dog (Orange) - Balónový pes (Oranžová) - od amerického postmodernistu Jeffa Koonsa ponúkol víťazný dražiteľ 58,4 milióna dolárov. Ide o 3,65 metra vysokú farebnú skulptúru z nerezovej ocele, ktorej vizuálnym predobrazom je navzdory použitému materiálu postava psa, aký sa dá vytvoriť pomocou nafukovacích balónov.