Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Eva Kristínová si prevzala Kvet Tálie

Eva Kristínová si prevzala ocenenie Kvet Tálie Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prestížne ocenenie si prevzala v rámci 17. ročníka súťažného Festivalu Aničky Jurkovičovej.

Nové Mesto nad Váhom 6. apríla (TASR) – V poradí už 17. ročník súťažného Festivalu Aničky Jurkovičovej sa začal dnes podvečer v jej rodnom Novom Meste nad Váhom. Prestížne ocenenie Kvet Tálie si prevzala dlhoročná členka Činohry Slovenského národného divadla a recitátorka Eva Kristínová.

"Veľmi príjemne ma to prekvapilo a zároveň ma teší, že sa môžem zúčastniť na podujatí, ktoré je dôstojnou poctou prvej dáme slovenského ochotníckeho divadla. Mimochodom, do Aničky Jurkovičovej boli zaľúbení všetci štúrovci a Jozef Miloslav Hurban v nej získal priam zázračnú manželku," uviedla Kristínová pre TASR.



Špecifickým znakom celoslovenskej prehliadky neprofesionálneho divadla je zameranie sa na dramatickú tvorbu, ktorá mapuje poslanie ženy v živote spoločnosti. "Chceme ešte viac podnietiť naše ochotnícke súbory k inscenovaniu slovenskej i svetovej tvorby, ktorá venuje zvýšenú pozornosť žene," skonštatovala riaditeľka organizátorského mestského kultúrneho strediska Eva Grznárová.

"Symbolicky práve dnes si pripomíname 190. výročie narodenia jednej z prvých slovenských ochotníckych herečiek. Anička Jurkovičová by sa určite veľmi potešila, že prevažnú väčšinu osadenstva ochotníckych súborov tvoria v súčasnosti ženy," dodala Grznárová. Novomestskému publiku sa predstaví postupne do stredy 9. apríla osem súborov, z ktorých tri kolektívy sú zo Srbska.