Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Eurovíziu vyhrala bosonohá Dánka Emmelie de Forest

Dánska speváčka Emmelie de Forest sa stala víťazkou tohtoročného kola pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest, ktorá sa konala v švédskom Malmö. Zabodovala so svojou etno ladenou piesňou s motívom flauty a bubnov s názvom "Only Teardrops" (Iba slzy). Foto: TASR/AP

Druhé miesto tento rok patrilo Azerbajdžancovi Faridovi Mammadovi s baladou "Hold Me".

Malmö 19. mája (TASR) - Dánska speváčka Emmelie de Forest sa stala víťazkou tohtoročného kola pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest, ktorá sa konala v švédskom Malmö. Zabodovala so svojou etno ladenou piesňou s motívom flauty a bubnov s názvom "Only Teardrops" (Iba slzy).

Bosonohá 20-ročná de Forest, ktorej hlas sa podľa agentúry Associated Press podobá na Shakirin, si svojou dynamickou skladbou o láske získala porotu aj divákov po celej Európe. Mladá Dánka bola jasnou favoritkou súťaže, ktorá sa tento raz niesla v duchu slávnej švédskej skupiny ABBA. Tá súťaž vyhrala v roku 1974 s hitom Waterloo.

Druhé miesto tento rok patrilo Azerbajdžancovi Faridovi Mammadovi s baladou "Hold Me". Ten predbehol ukrajinskú interpretku Zlatu Ognevičovú, ktorá spievala "Gravity" a skončila tretia.

Finálovej megašou predchádzali tento týždeň dva semifinálové súboje, ktoré počet súťažiacich znížili zo 40 na 26. Okázalý program sledovalo asi 125 miliónov divákov po celkom svete. Prebehol bez najmenšieho zaváhania a ponúkol zmes tzv. žuvačkového popu, melancholických balád a bizarne gýčových hudobných produkcií.

Eurovízia, ktorej 58. ročník sa skončil po polnoci, je jednou z najdlhšie trvajúcich televíznych programov na svete. Jej začiatky siahajú do 50. rokov minulého storočia, kedy mala súťaž pomôcť upevňovať ducha jednoty po druhej svetovej vojne.

V súboji interpretov má profesionálna porota 50% váhu hlasov a ďalšiu polovicu si delia diváci. Má sa tak predísť preferenčnému krajanskému hlasovaniu a zabezpečiť, že Eurovíziu vyhrá tá najkvalitnejšia skladba.