Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Eric Clapton si dal k dnešným narodeninám nový album Old Sock

Eric Clapton Foto: TASR/AP

Eric Clapton má dnes na svojom konte skoro 50 albumov a kompilácií. Je držiteľom siedmich cien Grammy, majiteľom 18 zlatých, osem platinových a sedem multiplatinových platní.

Bratislava 30. marca (TASR) – Dnes oslavuje 68. narodeniny legendárny gitarista, skladateľ a spevák Eric Clapton.

Jeden z darčekov si pripravil sám, keď vydáva nový, v poradí 21. štúdiový album s názvom Old Sock. Ten ponúka tucet piesní, ktoré sú vlastne zbierkou cover verzií tých skladieb, ktoré Clapton veľmi rád počúval vo svojom detstve, ako aj songov, ktoré ho v priebehu jeho bohatej hudobnej kariéry najviac inšpirovali.

Nový album tak ponúka napríklad cover pesničky Still Got The Blues od Garyho Moorea alebo Love Is Here To Stay z repertoáru George a Ira Gershwinových. K nahrávaniu si pozval aj viacerých hostí, medzi nimi Paula McCartneyho v pesničke All Of Me, Steve Winwooda, ktorý sekundoval v Still Got The Blues, JJ Calea v piesni Angel, či speváčku Chaka Khan, ktorá prispela vokálmi v skladbe Get On Over.

Eric Patrick Clapp, tak znie jeho pravé meno, sa narodil 30. marca 1945 v mestečku Ripley v grófstve Surrey, približne 50 kilometrov od Londýna. Prišiel na svet ako nemanželský syn Patricie Molly Clapp (mala vtedy 16) a kanadského vojenského pilota Edwarda Feyera, ktorý bol do Anglicka pridelený a hneď po vojne sa vrátil do Kanady. Ericova matka sa vydala za iného kanadského vojaka, Franka McDonalda. Sťahovala sa s ním najprv do Nemecka a potom do Kanady. Erica vychovali starí rodičia Rose a John Clappovci.

K 13. narodeninám dostal od starých rodičov prvú akustickú gitaru. Eric bol samoukom a jeho vzormi – podľa ktorých sa učil hrať – boli americkí černošskí blúzmeni Muddy Waters, Howlin Wolf či Robert Johnson. Jeho začiatky boli zaujímavé: pouličný muzikant, potom cez deň stavebný robotník a večer gitarista v miestnej amatérskej kapele.

V januári 1963 sa pripojil k skupine Roosters, to mal 17 rokov. U Roosters vydržal do augusta, potom prešiel do skupiny Casey Jones & The Engineers. Už po dvoch mesiacoch dostáva novú ponuku a v auguste 1963 sa stal gitaristom rhythm & bluesovej skupiny Yardbirds. V júni 1964 vydávajú prvý singel, boli na ňom skladby Wish You Would a A Certain Girl. Od Yardbirds odišiel vo februári 1965, chcel hrať blues a nie pop, ku ktorému Yardbirds smerovali. Ďalšími skupinami boli John Mayall & Bluesbreakers, Cream, Blind Faith, Delaney & Bonnie. Hral s formáciou Derek & Dominos aj so skupinou Plastic Ono Band Johna Lennona. Od roku 1970 je na sólovej dráhe.

Kto by chcel vedieť o dnešnom oslávencovi viac, pustí si niektorú z jeho kompilácií. Kto ho chce spoznať dokonale, zoberie do ruky ilustrovaný životopis Clapton anglického novinára Chrisa Welcha, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Slovart. Fotokópie obalov jeho platní, singlov, plagátov k vystúpeniam, jeho gitár, a samozrejme všetky vážnejšie okamihy z jeho bohatého muzikantského života, to všetko ponúka táto elegantná publikácia.

"Aj keď Yardbirds ešte nehrali prvú ligu, pokiaľ išlo o peniaze, zarobili sme si dosť nato, aby som si kúpil svoju prvú dôstojnú gitaru, čerešňovo červeného Gibsona ES-335, nástroj mojich snov. Videl som ho vo výklade obchodu na Denmark Street. Pre mňa to bolo ako stáť pred výkladom cukrárne. Keď som si ju kúpil, nemohol som uveriť, aká je lesklá a krásna. Konečne som sa cítil ako skutočný muzikant," to je iba jedna zo spomienok Erica v tejto knihe.

Eric Clapton má dnes na svojom konte skoro 50 albumov a kompilácií. Je držiteľom siedmich cien Grammy, majiteľom 18 zlatých, osem platinových a sedem multiplatinových platní. Trikrát ho uviedli do Rokenrolovej siene slávy, ako člena skupiny Yardbirds, skupiny Cream a ako sólového hráča. Americký hudobný časopis Rolling Stone ho zaradil na štvrté miesto medzi sto najlepšími gitaristami všetkých čias. Pred ním sú iba Jimi Hendrix, Duane Allman a B. B. King. V novembri 2004 mu britská kráľovná Alžbeta II. udelila Rad britského impéria za prínos hudbe.