Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Emir Kusturica pripravuje film o obchode s ľudskými orgánmi v Kosove

Srbský režisér Emir Kusturica Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Srbský režisér už pripravuje scenár. Natáčať by sa malo v Rusku. Podľa Kusturicu je Kosovo veľká téma pre literatúru i pre film, ale doposiaľ sa v tomto smere neurobilo nič.

Belehrad/Priština 28. marca (TASR) - Srbský režisér Emir Kusturica nakrúti film o obchode s ľudskými orgánmi v Kosove, informoval dnes srbský spravodajský server Vesti-online.

Kusturica podľa vlastných slov v súčasnosti píše scenár o nelegálnom obchodovaní s orgánmi v Kosove, čo je "najhroznejšia pravda, ktorá sa už roky skrýva".

Nakrúcanie prebehne v Rusku, keďže mu "nedovolia, aby to urobil v Kosove," citovali Vesti. "Tam nemôže ísť ani šéf srbskej vládnej kancelárie pre Kosovo, a nie ešte ja," povedal Kusturica na prednáške študentom na pôde filozofickej fakulty v Niši.

Obraz Srbska je zlý aj kvôli umeniu

Kosovo je veľká téma pre literatúru i pre film, ale doposiaľ sa v tomto smere neurobilo nič, podotkol svetoznámy režisér. Ako zdôraznil, na základe filmov, ktoré boli doteraz nakrútené o Srbsku a srbskom národe, si svet o Srboch vytvoril čierny obraz.

"K tomu prispeli aj naši filmoví režiséri, ktorí bežali do zahraničia a pýtali peniaze na nakrúcanie filmov; ale dostávali ich len v tom prípade, ak Srbsko ukázali v negatívnom svetle," povedal Kusturica. Po posledných vojnách na území bývalej Juhoslávie sa podľa neho stvoril negatívny mýtus o Srboch ako o genocídnom národe a niektorí sa dokonca snažia Srbsko ukázať ešte "genocídnejšie než bolo Nemecko počas druhej svetovej vojny".

"To je strašná propaganda. Nechcem brániť nikoho zločiny, ani srbské, ale je neprijateľné, že hocikto môže porovnávať udalosti v druhej svetovej vojne s tými, ktoré sa diali počas vojen v bývalej Juhoslávii," upozornil Kusturica. Ako podotkol, bolo dosť zahraničných filmov, ktoré boli nakrútené na základe vymyslených udalostí a ktoré Srbov ukázali vo veľmi zlom svetle.

"Dokonca aj Hollywood natočil filmy s veľkými filmovými hviezdami, napríklad Richard Gere, ale to je veľmi zlý film. Pénelope Cruzová, ktorá hrala v katastrofálnom filme, a už nehovoriac o filme Angeliny Jolieovej V krajine krvi a medu," pripomenul srbský režisér. Všetky tieto filmy prepadli, pretože sa nedá na základe falošného materiálu urobiť veľké dielo, dodal.