Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Elton John šokoval Peking: koncert venoval prenasledovanému umelcovi

Foto: TASR/AP

Čínske internetové médiá síce informovali o koncerte Eltona Johna v Pekingu a mali aj správu o jeho vystúpení v Šanghaji, nezmienili sa však o tom, komu ho venoval.

Peking 26. novembra (TASR) - Britský spevák Elton John spôsobil šok pekinskému publiku, keď svoj jediný koncert v čínskej metropole venoval čínskemu umelcovi a politickému kritikovi Aj Wej-wejovi.

Na úvod viac ako dvojhodinového koncertu v noci nadnes Elton John publiku oznámil, že ho venuje Ajovej "statočnosti a talentu". Viacero prítomných potom podľa agentúry AP uviedlo, že v publiku to zašumelo, takže - napriek cenzúre - poznalo meno a osud prenasledovaného umelca.

Medzinárodne uznávaný sochár a autor výtvarných inštalácií využíva svoje diela aj na to, aby upozornil na sociálnu nespravodlivosť. Vlani strávil tri mesiace vo väzení a najnovšie mu čínske úrady zakázali opustiť krajinu.

Aj Wej-wej a Elton John sa stretli v nedeľu pred koncertom. "Je super. Páči sa mi," uviedol Aj po stretnutí vo svojom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter, ktorá je síce v Číne zakázaná, ale aj tak tam má vyše 180.000 používateľov.

Čínske internetové médiá síce informovali o koncerte Eltona Johna v Pekingu a mali aj správu o jeho vystúpení v Šanghaji, nezmienili sa však o tom, komu ho venoval.

Čínska vláda ešte viac sprísnila kontrolu živých predstavení po tom, ako islandská speváčka Björk na koncerte v Šanghaji v roku 2008 do piesne Declare Independence niekoľkokrát zakričala: "Tibet, Tibet". Po tejto skúsenosti čínske úrady napríklad žiadajú presný zoznam piesní, ako aj menný zoznam účinkujúcich i štábu.