Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Drive stage na Colours of Ostrava ukáže blue grass, šansón aj punk

Plagát ku Drive Stage na Colours of Ostrava Foto: www.colours.cz

K hlavným menám tohtoročnej Drive stage budú patriť americkí country-punkoví Slim Cessna's Auto Club, Graveyard Train, či North Mississippi Allstars, ktorých osobne odporučil Robert Plant.

Bratislava (8. apríl 2014) Tohtoročný medzinárodný festival Colours of Ostrava pokračuje po minuloročnom úspechu v mapovaní alternatívnych prúdov v country, folku, blues, akustickej hudbe a rockabilly. Na špeciálnom Drive stage vystúpi celkom pätnásť kapiel z celého sveta, ktoré patria k tomu najlepšiemu v tejto oblasti.

„Neprestáva nás baviť objavovať dravé a živelné kapely, ktoré neuznávajú žiadne tabu. Country a folk ohýbajú cez punk, rock, balkán, ska, temný kabaret a ešte temnejší blues,“ vysvetľuje riaditeľka festivalu Zlata Holušová. Diváci medzi tohtoročnými menami nájdu veľké medzinárodné hviezdy, ale aj čerstvé objavy, divoké koncertné kapely a krehkých pesničkárkov. „Každá z nich pritom predstavuje jedinečný originál. Niektorí majú hlasy ostré ako britva, iní namiesto bicích používajú reťaze alebo oslie zuby,“ doplňuje Zlata Holušová.

K hlavným menám tohtoročnej Drive stage na Colours of Ostrava budú patriť americkí country-punkoví Slim Cessna's Auto Club, ďalej Graveyard Train z Austrálie, ktorí okrem iného využívajú vo svojej hudbe aj kladivá a reťaze pre temný mix dark country, rockabilly, bluegrassu, punku, psychedélie a bush ballad, alebo americkí, na Grammy nominovaní, North Mississippi Allstars, ktorých so svojim surovým boogie bluesrockom na Colours of Ostrava osobne odporučil Robert Plant.

Graveyard Train - Fever


Z Londýna príde do Ostravy kapela The Great Malarkey, bláznivo miešajúca punk, ska, balkánsku dychovku a kabaret, zo San Francisca zavíta pesničkárka Rupa Marya s formáciou The April Fishes, ktorí voľne striedajú francúzky šansón, punkrock, gypsy swing, tango, cumbiu a americký folk 60. rokov ozdobený štipkou indickej bhangry. Poľsko zastúpia dve kapely - Orkiestra św. Mikołaja, legendárna skupina dokazujúca cez štvrťstoročie, že ľudová hudba sa dá hrať aj na starobylých akustických nástrojoch, moderne, nápadito a so strhujúcim spôsobom a Volosi, sláčikové kvinteto, ktoré behom okamžiku dokáže prejsť z lyricky minimalistických pasáži do energického výbuchu.

Rupa & the April Fishes - Une americaine a Paris


Ctiteľov francúzskej hudby rozvášnia dvojčatá Jessica a Caroline Jeandon, alias Isaya, ktoré hrajú folkové pesničky krstené gospelom alebo nabrúseným bluesrockom, a svetovo známa mužská vokálna skupina z Marseille Lo Cor dle la Plana, ktorej členovia spievajú v jazyku stredovekých trubadúrov – okcitánčtine a venujú sa polyfónii. Podobný temperamentný zážitok ponúkne štvorčlenná vokálna skupina Assurd z Neapolu. Hudbu od hraníc Mexika a USA ponúkne kapela David Wax Museum s osviežujúcimi melódiami, nádhernými hlasmi a folkrockom pretkaným mexickým štýlom son jarocho.

Isaya - My boat


Za Českú republiku sa na Drive stage predstaví formácia Lucie Redlovej, Beaty Bocek a Jitky Šuranskej nazvaná MDŽ, plzeňské rockabilly/psychobilly Mordors Gang, punkrockoví Queens of Everything a dirty countroví The Moonshine Howlers s punkovou dravosťou a americkým spevákom Brianom Wayne Evansom.

Queens of Everything - Heart Still Beating


Celkovo program ponúkne cez 200 programových bodov na minimálne dvanástich open-air a krytých scénach. Okrem koncertov taktiež divadlá, workshopy, filmy, diskusie, performance či výtvarné aktivity. Miestom konania festivalu sa stane už po tretíkrát úchvatný industriálny areál Dolních Vítkovic, ktorý opäť oživia výtvarné a svetelné inštalácie, nová WTF (What the Fashion) Market and Art Zóna s dizajnovými stánkami a streetartovými umelcami. Návštevníci sa opäť stretnú s obľúbenými Drive stage, Full Moon stage, Busking stage, s veľkoplošnou projekciou pri hale Gong alebo s vinárňou v betónovom bunkri.

Pre verejnosť aj odborníkov je určená medzinárodná hudobná konferencia zahrňujúca showcase českých kapiel Czech Music Crossroads. V utorok a v stredu, pred samotnými Colours, prebehne Festival v ulicích, tradičný sprievodný program s bohatou ponukou koncertov, pouličných muzikantov, divadiel, hudobných stánkov alebo aktivít pre deti zdarma.

Štvordenné a jednodenné vstupenky sú k dispozícii cez e-shop Colours of Ostrava na adrese http://eshop.colours.cz/, v pobočkách Ostravského informačného centra a v sieti Eventim. Štvrtá vlna za 1890 Kč vo forme e-ticketu a za 1910 Kč vo fyzickej podobe je limitovaná do 30. apríla 2014. Festival taktiež ponúka zvýhodnené rodinné vstupné aj VIP vstupenky pre záujemcov o nadštandardné výhody.

Viac informácií na www.colours.cz