Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Udeľovanie Oscarov: Chybné oznámenie víťaza v kategórii najlepší film

Producent muzikálu La La Land Jordan Horowitz (vľavo) a moderátor Warren Beatty ukazujú správnu obálku s víťazom za najlepší film, ktorým sa nakoniec stala dráma Moonlight na slávnostnom udeľovaní amerických filmových cien 89. ročníka Oscar 2017 v Los Angeles 26. februára 2017. Foto: TASR/AP

Prvého Oscara na dnešnom slávnostnom udeľovaní cien 89. ročníka prevzal čerstvý otec, herec Mahershala Ali, za svoju vedľajšiu úlohu v nezávislej dráme Moonlight.

Los Angeles 27. februára (TASR) - V Hollywoode v noci nadnes zverejnili laureátov 89. ročníka cien americkej Akadémie filmových umení a vied. O víťazoch v 24 kategóriách rozhodlo približne 13.000 hlasujúcich členov Akadémie.

NAJLEPŠÍ FILM: Moonlight (USA)
NAJLEPŠÍ CUDZOJAZYČNÝ FILM: The Salesman/Klient, Irán
NAJLEPŠIA RÉŽIA: La La Land, Damien Chazelle
NAJLEPŠIA KAMERA: La La Land
NAJLEPŠÍ HEREC: Casey Affleck, Manchester by the Sea/Miesto pri mori
NAJLEPŠIA HEREČKA: Emma Stoneová, La La Land
NAJLEPŠÍ HEREC VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE: Mahershala Ali, Moonlight
NAJLEPŠIA HEREČKA VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE: Viola Davisová, Fences
NAJLEPŠÍ PÔVODNÝ SCENÁR: Manchester by the Sea/Miesto pri mori
NAJLEPŠÍ ADAPTOVANÝ SCENÁR: Moonlight
NAJLEPŠIA FILMOVÁ HUDBA: La La Land
NAJLEPŠIA FILMOVÁ PIESEŇ: City of Stars z fimu La La Land
NAJLEPŠÍ FILMOVÝ STRIH: Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu
NAJLEPŠÍ ZVUKOVÝ STRIH: Arrival/Prvý kontakt
NAJLEPŠIE KOSTÝMY: Fantastické zvery a ich výskyt
NAJLEPŠIE MASKY A ÚČESY: Suicide Squad/Jednotka samovrahov
NAJLEPŠÍ MIX ZVUKU: Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu
NAJLEPŠIA VÝPRAVA: La La Land
NAJLEPŠIE VIZUÁLNE EFEKTY: The Jungle Book/Kniha džungle
NAJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM: Zootopia/Zootropolis
NAJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNY FILM: OJ: Made in America
NAJLEPŠÍ ANIMOVANÝ KRÁTKY FILM: Piper/Čvirik
NAJLEPŠÍ KRÁTKOMETRÁŽNY DOKUMENTÁRNY FILM:The White Helmets/Biele prilby
NAJLEPŠÍ HRANÝ KRÁTKY FILM: Mindenki/Sing (Maďarsko)





Chybné oznámenie víťaza v kategórii najlepší film



Najväčším prekvapením udeľovania 89. ročníka Oscarov v noci nadnes bolo chybné oznámenie muzikálu La La Land ako víťaza v kategórii najlepší film, ktoré na pódiu Dolby Theatre v Los Angeles oznámil herec, producent a scenárista Warren Beatty. V sále divadla prevládol šok a chaos, keď producentov muzikálu zastavili v ďakovnej reči a povedali im, že Beatty nesprávne prečítal text v obálke.

Zakročil moderátor večera Jimmy Kimmel a informoval, že víťazný najlepší film je dráma Moonlight režiséra Barryho Jenkinsa o dospievaní mladého afroamerického gaya v drogovej štvrti, ktorá si odniesla aj Oscara za najlepší adaptovaný scenár a Oscara za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe (Mahershala Ali).



Producent La La Landu Jordan Horwitz následne odovzdal sošku Oscara, ktorú dostal, producentom Moonlightu.

Režisér La La Landu Damien Chazelle (32) si odniesol Oscara za jeho réžiu ako najmladší laureát v dejinách tejto kategórie a Emma Stoneová za stvárnenie jednej z dvoch hlavných postáv vo filme, ktorý má Oscary aj za filmovú hudbu, filmovú pieseň, kameru a výpravu. Muzikálová romanca pianistu a herečky túžiacich po kariére premenila šesť z rekordných 14 nominácií, ktoré mala.



Damien Chazelle pri preberaní ocenenia za réžiu spomenul aj svoju priateľku Oliviu Hamiltonovú. "Toto je film o láske a ja som mal to šťastie zamilovať sa počas jeho nakrúcania," vyhlásil.



Z krátkych dokumentárnych filmov zvíťazila snímka The White Helmets/Biele prilby, Oscara za najlepší hraný krátky film si odniesla maďarská snímka Mindenki (po anglicky Sing).

Ako najlepší animovaný film Akadémia ocenila Zootropolis.

Dráma Moonlight získala Oscara v kategórii najlepší film



Oscara v kategórii najlepší film získala v noci nadnes dráma Barryho Jenkinsa Moonlight o dospievaní černošského gaya v drogovej štvrti, hoci Warren Beauty vyhlásil predtým za víťaza muzikál La La Land. Ukázalo sa, že dostal nesprávnu obálku.

Jordan Horowitz (vpredu uprostred) mylne preberá sošku Oscara za najlepší film, ktorým sa stal muzikál La La Land na slávnostnom udeľovaní amerických filmových cien 89. ročníka Oscar 2017 v Los Angeles 26. februára 2017.
Foto: TASR/AP


Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied v hlavnej mužskej hereckej kategórii získal Casey Affleck za postavu údržbára v dráme Miesto pri mori.



Prvého Oscara večera získal novopečený otec, herec Mahershala Ali



Prvého Oscara na dnešnom slávnostnom udeľovaní cien 89. ročníka prevzal čerstvý otec, herec Mahershala Ali, za svoju vedľajšiu úlohu v nezávislej dráme Moonlight. Ali vo filme zobrazujúcom dospievanie černošského gaya v drogovej štvrti stvárnil drogového dílera, ktorý prevzal úlohu chlapcovho náhradného otca. Pri preberaní ocenenia poďakoval svojim učiteľom a tiež manželke, ktorá pred štyrmi dňami porodila.
Herec Mahershala Ali pózuje so soškou Oscara za svoju vedľajšiu úlohu v nezávislej dráme Moonlight na slávnostnom udeľovaní amerických filmových cien 89. ročníka Oscar 2017 v Los Angeles 26. februára 2017.
Foto: TASR/AP


Oscara za najlepšie kostýmy získal film Fantastické zvery a ich výskyt, cenu za najlepšie masky Jednotka samovrahov.

Oscara za najlepší dokumentárny film dostal päťdielny seriál OJ: Made in America.

Iránsky film Salesman (Klient) má Oscara za najlepší cudzojazyčný film



Film Salesman (Klient) iránskeho režiséra Ašghara Farhádího získal v noci nadnes Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

Pre Farhádí je to už druhý Oscar, v roku 2012 dostal Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film za snímku Rozchod Nadera a Simin.



Režisér slávnostný ceremoniál v Los Angeles bojkotoval na protest proti spornému nariadeniu amerického prezidenta Donalda Trumpa zakazujúcemu vstup občanov Iránu a ďalších šiestich prevažne moslimských krajín na územie USA.

Vo vyhlásení, ktoré na pódiu prečítali, Farhádí povedal, že sa na ceremoniáli nezúčastnil "z úcty k ľuďom z mojej krajiny a z ďalších šiestich krajín, ktoré boli znevážené neľudským zákonom zakazujúcim vstup imigrantom do USA".

"Rozdeliť svet na kategórie 'my' a 'naši nepriatelia' vyvoláva strach, nečestné ospravedlňovanie agresie a vojny," uviedol vo vyhlásení.

Oscar z bronzu je pozlátený, v čase vojny bol však z umelej hmoty



Americká Akadémia filmových umení a vied každoročne udeľuje ocenenia Academy Award (Cena akadémie), ktoré vo filmovom svete symbolizuje najvyššie zadosťučinenie za tvorivý prínos vo filmovom umení. Oceneným odovzdáva pomerne ťažkú ligotavú sošku známu pod menom Oscar.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


Odovzdávanie Oscarov sa deje na slávnostnom vyhlásení ich laureátov v Dolby Theatre v Los Angeles v Spojených štátoch amerických. V tomto roku sa koná už 89. ročník ceremónie, ktorú sleduje celý svet.

Soška z bronzu je vysoká 34 centimetrov, váži bezmála 3,9 kilogramu a je pozlátená 24-karátovým zlatom. Návrh scénografa Cedrica Gibbonsa previedol do skutočnej podoby sochár George Stanley. Soška má podobu rytiera s mečom, ktorý stojí na cievke filmového pásu s piatimi kruhmi. Tie predstavujú päť pôvodných profesijných sekcií Akadémie filmových umení a vied - hercov, režisérov, producentov, technikov a scenáristov.

História ceny siaha do roku 1927, keď Louis Mayer, šéf spoločnosti Metro-Goldwin-Mayer, založil v Los Angeles Akadémiu filmových umení a vied.

Akadémia po prvý raz udelila ceny 16. mája 1929 v 11 kategóriách a ich nositeľov odmenila pozlátenou soškou. Podľa jednej z legiend dostala soška meno Oscar v roku 1931 pre údajnú podobnosť so strýkom Margaret Herrickovej, knihovníčky a neskoršej riaditeľky akadémie. Oficiálnou prezývkou trofeje sa Oscar stal až v roku 1939.

Foto: TASR/AP


Náhradou zo zafarbenej umelej hmoty poctili držiteľov Academy Award iba počas druhej svetovej vojny, v čase nedostatku kovov. Po vojne však akadémia tieto náhrady vymenila za originálnych Oscarov.

Dizajn samotného Oscara sa od jeho vzniku v roku 1929 podstatne nezmenil, upravoval sa iba podstavec, na ktorom je zospodu vyryté sériové číslo a na štítku upozornenie: "Soška sa nesmie predávať, prenechávať ani prevádzať do iného vlastníctva, ak predtým nebola ponúknutá filmovej akadémii". Laureáti, ktorí získali Oscara po roku 1950, podpísali totiž súhlas, že svoju zlatú sošku nikdy nepredajú.

Prehľad víťazov v kategórii najlepší film od roku 1929

2017 - Moonlight, r. Barry Jenkins
2016 – Spotlight (Sledovačka), réžia Thomas McCarthy
2015 - Birdman, r. Alejandro González Iňárritu
2014 - 12 Years a Slave (12 rokov otrokom), r. Steve McQueen
2013 - Argo (Argo: Nebezpečný útek), r. Ben Affleck
2012 - The Artist, francúzsky čiernobiely nemý film, r. Michel Hazanavicius
2011 - The King's Speech (Kráľova reč), r. Tom Hooper
2010 - The Hurt Locker (Smrť čaká všade), r. Kathryn Bigelowová
2009 - Slumdog Millionaire (Milionár z chatrče), r. Danny Boyle
2008 - No Country for Old Men (Táto krajina nie je pre starých), r. Ethan Coen, Joel Coen
2007 - The Departed (Na druhej strane), r. Martin Scorsese
2006 - Crash, r. Paul Haggis
2005 - Million Dollar Baby, r. Clint Eastwood
2004 - The Lord of the Rings: The Return of the King (Pán prsteňov: Návrat kráľa), r. Peter Jackson
2003 - Chicago, r. Rob Marshall
2002 - A Beautiful Mind (Čistá duša), r. Ron Howard
2001 - Gladiator (Gladiátor), r. Ridley Scott
2000 - American Beauty (Americká krása), r. Sam Mendes
1999 - Shakespeare in Love (Zamilovaný Shakespeare), r. John Madden
1998 - Titanic, r. James Cameron
1997 - The English Patient (Anglický pacient), r. Anthony Minghella
1996 - Braveheart (Statočné srdce), r. Mel Gibson
1995 - Forrest Gump, r. Robert Zemeckis
1994 - Schindler's List (Schindlerov zoznam), r. Steven Spielberg
1993 - Unforgiven (Nezmieriteľní), r. Clint Eastwood
1992 - The Silence of the Lambs (Mlčanie jahniat), r. Jonathan Demme
1991 - Dances with Wolves (Tanec s vlkmi), r. Kevin Costner
1990 - Driving Miss Daisy (Šofér slečny Daisy), r. Bruce Beresford
1989 - Rain Man, r. Barry Levinson
1988 - The Last Emperor (Posledný cisár), r. Bernardo Bertolucci
1987 - Platoon (Čata), r. Oliver Stone
1986 - c (Spomienky z Afriky/Spomienky na Afriku), r. Sydney Pollack
1985 - Amadeus, r. Miloš Forman
1984 - Terms of Endearment (Cena za nežnosť), r. James L. Brooks
1983 - Gandhi, r. Richard Attenborough
1982 - Chariots of Fire, r. Hugh Hudson
1981 - Ordinary People (Obyčajní ľudia), r. Robert Redford
1980 - Kramer vs. Kramer (Kramerová verzus Kramer), r. Robert Benton
1979 - The Deer Hunter (Lovec jeleňov), r. Michael Cimino
1978 - Annie Hall, r. Woody Allen
1977 - Rocky, r. John G. Avildsen
1976 - One Flew over the Cuckoo's Nest (Prelet nad kukučím hniezdom), r. Miloš Forman
1975 - The Godfather Part II. (Krstný otec II.), r. Francis Ford Coppola
1974 - The Sting (Podraz), r. George Roy Hill
1973 - The Godfather (Krstný otec), r. Francis Ford Coppola
1972 - The French Connection (Francúzska spojka), r. William Friedkin
1971 - Patton (Generál Patton), r. Franklin J. Schaffner
1970 - Midnight Cowboy (Polnočný kovboj), r. John Schlesinger
1969 - Oliver!, r. Carol Reed
1968 - In the Heat of the Night, r. Norman Jewison
1967 - A Man for All Seasons, r. Fred Zinnemann
1966 - The Sound of Music, r. Robert Wise
1965 - My Fair Lady, r. George Cukor
1964 - Tom Jones, r. Tony Richardson
1963 - Lawrence of Arabia (Lawrence z Arábie), r. David Lean
1962 - West Side Story, r. Jerome Robbins, Robert Wise
1961 - The Apartment (Byt), r. Billy Wilder
1960 - Ben Hur, r. William Wyler
1959 - Gigi, r. Vincente Minnelli, Charles Walters
1958 - The Bridge on the River Kwai (Most cez rieku Kwai), r. David Lean
1957 - Around the World in 80 Days (Cesta okolo sveta za osemdesiat dní), r. Michael Anderson
1956 - Marty, r. Delbert Mann
1955 - On the Waterfront, r. Elia Kazan
1954 - From Here to Eternity (Odtiaľto až na večnosť), r. Fred Zinnemann
1953 - The Greatest Show on Earth, r. Cecil B. DeMille
1952 - An American in Paris, r. Vincente Minnelli
1951 - All about Eve, r. Joseph L. Mankiewicz
1950 - All the King's Men, r. Robert Rossen
1949 - Hamlet, r. Laurence Olivier
1948 - Gentleman's Agreement, r. Elia Kazan
1947 - The Best Years of Our Lives, r. William Wyler
1946 - The Lost Weekend, r. Billy Wilder
1945 - Going My Way, r. Leo McCarey
1944 - Casablanca, r. Michael Curtiz
1943 - Mrs. Miniver, r. William Wyler
1942 - How Green Was My Valley, r. John Ford
1941 - Rebecca, r. Alfred Hitchcock
1940 - Gone with the Wind (Odviate vetrom), r. Victor Fleming, George Cukor, Sam Wood
1939 - You Can't Take It with You, r. Frank Capra
1938 - The Life of Emile Zola, r. William Dieterle
1937 - The Great Ziegfeld, r. Robert Z. Leonard
1936 - Mutiny on the Bounty, r. Frank Lloyd
1935 - It Happened One Night, r. Frank Capra
1934 - Cavalcade, r. Frank Lloyd
1933 - Grand Hotel, r. Edmund Goulding
1932 - Cimarron, r. Wesley Ruggles
1931 - All Quiet on the Western Front (Na západe nič nové), r. Lewis Milestone
1930 - The Broadway Melody, r. Harry Beaumont
1929 - Wings, r. William A. Wellman