Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

VIDEO: Do slovenských kín vstupuje životopisná dráma Neruda

Ukážka z filmu Neruda. Screenshot Youtube. Foto: Youtube Screenshot

Príbeh o prenasledovaní spisovateľa Pabla Nerudu, ktorý režisér Pablo Larraín nazýva falošným životopisom, bol nominovaný na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

Bratislava 17. augusta (TASR/Teraz.sk) - Do slovenských kín vstupuje čilsko-argentínsko-francúzsko-španielsky film Neruda (2016). "Príbeh perzekvovaného básnika a jeho nezmieriteľného nepriateľa, v ktorom nájde Neruda príležitosť stať sa symbolom slobody a literárnou legendou", nakrútil podľa scenára Guillema Calderóna režisér Pablo Larraín (No, Jackie). Životopisnú drámu osobnosti oslavovanej za svoje umelecké diela a prenasledovanej za svoje politické postoje uvádza do kinodistribúcie od 17. augusta Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Píše sa rok 1948 a Studená vojna sa dostala k chilským hraniciam. Senátor Pablo Neruda (Luis Gnecco) obviňuje vládu zo zrady Komunistickej strany, za čo ho prezident Gonzalez Videla (Alfredo Castro) zbavuje funkcie. Policajný prefekt Oscar Peluchonneau (Gael García Bernal) je poverený básnikovým zatknutím. Neruda sa pokúša spolu so svojou manželkou ujsť z krajiny, to sa mu však nepodarí a obaja sú nútení sa viac ako rok skrývať. Inšpirovaný dramatickými udalosťami svojho nového života Neruda spisuje epickú zbierku básní Canto General (Veľký spev). V Európe medzitým legenda o prenasledovanom básnikovi silnie a umelci, vedení Pablom Picassom, sa dožadujú Nerudovho oslobodenia. Neruda však vidí tento boj so svojou nemesis Peluchonneauom ako príležitosť k znovuobjaveniu samého seba.

Príbeh o prenasledovaní spisovateľa Pabla Nerudu, ktorý režisér Pablo Larraín nazýva falošným životopisom, mal premiéru na filmovom festivale v Cannes 2016 a bol nominovaný na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

Pablo Larraín (1976) sa narodil v Santiago de Chile. Je spoluzakladateľom spoločnosti Fabula, ktorá sa venuje filmovej a televíznej tvorbe, reklame a produkcii. V roku 2006 režíroval svoj prvý celovečerný film Fuga. O dva roky neskôr sa ujal réžie filmu Tony Manero, ktorý mal premiéru v sekcii Quinzaine des Réalisateurs v Cannes. Jeho tretí celovečerný titul Post Mortem sa prvýkrát premietal v rámci oficiálnej súťaže na festivale v Benátkach 2010. V roku 2010 tiež režíroval prvý seriál z produkcie HBO v Chile, Prófugos, ktorý bol nominovaný na medzinárodnú cenu Emmy. Jeho štvrtý celovečerný film No vyhral v roku 2012 cenu za najlepší film v sekcii Quinzaine des Réalisateurs v Cannes a bol nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. V roku 2014 režíroval operu pre Teatro Municipal de Santiago - Kaťu Kabanovú Leoša Janáčka. Larraínov piaty celovečerný film Klub (El Club) prvýkrát verejne uviedli v rámci súťaže na Berlinale 2015, odkiaľ si odniesol Veľkú cenu poroty, Strieborného medveďa. Jeho posledná snímka Jackie bola uvedená na festivaloch v Toronte a v Benátkach, kde získala cenu za scenár.

Pozrite si trailer: