Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Do Kina Lumiére prišlo v prvom polroku viac ako 55.000 divákov

Kino Lumiére, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rebríček najnavštevovanejších filmov prvého polroka 2019 v Kine Lumiére vedie historická dráma gréckeho režiséra Yorgosa Lanthimosa Favoritka odohrávajúca sa na začiatku 18. storočia.

Bratislava 22. júla (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére má za sebou úspešný prvý polrok. Na jeho predstavenia prišlo viac ako 55.000 divákov. "Ide o najvyššiu polročnú návštevnosť kina od jeho znovuotvorenia v roku 2011," TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý kino prevádzkuje. Najviac divákov videlo film Favoritka, z domácich titulov vedie rebríček Trhlina. V desiatke najnavštevovanejších filmov sú až tri slovenské tituly.

Rebríček najnavštevovanejších filmov prvého polroka 2019 v Kine Lumiére vedie historická dráma gréckeho režiséra Yorgosa Lanthimosa Favoritka odohrávajúca sa na začiatku 18. storočia, keď Veľkej Británii vládla kráľovná Anna Stuartová. Ide o favorizovaný film tohtoročných Oscarov, ktorý nakoniec z desiatich nominácií premenil len jednu. Prestížnu sošku si odniesla Olivia Colmanová, ktorá stvárnila hlavnú postavu. Na druhej priečke rebríčka návštevnosti sa umiestnil slovenský mysteriózny triler o jednej z najväčších záhad Slovenska Trhlina od režiséra Petra Bebjaka, ktorý rozpráva o nevysvetliteľnom miznutí ľudí v pohorí Tribeč. "Film je zároveň najnavštevovanejším slovenským titulom prvého polroka v domácich kinách a doteraz ho videlo už viac ľudí než všetky domáce premiéry minulého roka," konštatovala.

V rebríčku návštevnosti ďalej figuruje zatiaľ najosobnejší projekt oscarového režiséra a scenáristu Alfonsa Cuaróna Roma, roadmovie Green Book od Petra Farrellyho, inšpirované skutočným príbehom dvoch odlišných mužov, provokatívna komediálna dráma Paola Sorrentina Oni a Silvio o bývalom talianskom premiérovi Berlusconim, autobiografický film španielskeho režiséra Pedra Almodóvara Bolesť a sláva, dráma Felixa van Groeningena nakrútená podľa skutočného príbehu Beautiful Boy a rebríček uzatvára psychologický triler dvojnásobného držiteľa Oscara Asghara Farhadiho Všetci to vedia. Zo slovenských titulov sú v desiatke najnavštevovanejších filmov okrem Bebjakovej Trhliny aj snímky Sklenená izba Juliusa Ševčíka a Ostrým nožom Teodora Kuhna. "V TOP 5 domácich filmov za nimi nasledujú Punk je hned! Jura Šlauku a Teroristka od režiséra Radka Bajgara," dodala Nôtová.

Celková návštevnosť kina v prvom polroku 2019 sa vyšplhala na 55.676 divákov, realizovalo sa spolu 1984 predstavení. "Najvyššiu návštevnosť zaznamenali opäť európske filmy, videlo ich 45.369 divákov, čo predstavuje 81,49 percenta z celkovej návštevnosti, z toho slovenské tituly si prišlo pozrieť 12.509 divákov," uzavrela.