Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Do kín prichádza film Cesta do lesa

Režisér Tomáš Vorel st. počas tlačovej konferencie k filmu Cesta do lesa. Bratislava, 3. októbra 2012. Foto: TASR/Michal Svítok

Natáčanie filmu bolo náročné nielen pre hercov, ale aj pre zvieratá. Diviaky, lane, výra, kaňu, líšku či holuby cvičili celý rok špecialisti.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Do slovenských kín prichádza nový film režiséra Tomáša Vorla Cesta do lesa. Nová česká romantická snímka je oslavou lesov, vôd, strání, voľne žijúcej zveri, "vzdáva hold českým horárom, lesníkom a roľníkom, ktorí statočne čelia prírodným živlom a agresivite miest". Komédia plná kvetín, zvierat a hereckých hviezd je voľným pokračovaním filmu Cesta z mesta.

"Je to prvý český a možno aj svetový film, ktorý sa venuje poľovníkom a lesníkom až didakticky, vidíte tam všetko, čo robia lesníci a čo sa robí so zverou, je to trošku taký náučný film," uviedol dnes na stretnutí s médiami režisér, ktorý pokračovanie filmu nosil v hlave 12 rokov a po prvý raz sa v ňom zhostil funkcie hlavného kameramana.

Film nakrúcal v okolí Rabštejna nad Střelou, Nečtin, Manětína a Černej Hate, teda v západných Čechách, kde sa nakrúcala i Cesta z mesta. "Ten kraj mám obchodený, poznám tam tých ľudí, z ich historiek a príbehov je zostavený ten film," vysvetlil Tomáš Vorel, ktorý viac ako v Prahe pobýva v Rabštejnských lesoch na ranči Havraní kameň. Na margo obsadenia Cesty do lesa a vôbec svojich filmov poznamenal: "Herci, ktorých si ja vyberám, sú vždy trošku drevení a tvrdí. Je jedno, či je niekto herec či neherec, skôr sa pozriem na oči, na dušu a keď ma ten človek osloví vnútorne, tak ho obsadím."

Herečka Eva Holubová pózuje fotografom po tlačovej konferencii k filmu Cesta do lesa. Bratislava, 3. októbra 2012.
Foto: TASR/Michal Svítok
Na plátna kín sa tak opäť vracia Honza Marák (Tomáš Hanák), ktorý sa rozhodol ukončiť kariéru "itečkára" a kúpil si chalupu na konci malej dediny, kde sa zabýval so svojou rodinou. Pracuje v lese ako pomocný robotník, opravuje oplotenia, ťaží drevo, pomáha lesníkom. Jeho manželka Markéta (Bára Schlesinger) sa živí masážami a alternatívnym liečením pacientov, ktorí za ňou dochádzajú na chalupu. Používa na to rôzne psychotropné rastliny a huby, čo vedie ku konfliktu so starousadlíkmi - rodinou Papošovcov (Bolek Polívka a Eva Holubová) a neskôr aj s protidrogovou políciou. Dcéra Anyna (Anna Linhartová) navštevuje školu v susednej dedine, stále však prepadá, pretože sa túla po lesoch a miesto učebníc sa učí z prírody.

Natáčanie filmu bolo náročné nielen pre hercov, ale aj pre zvieratá. Diviaky, lane, výra, kaňu, líšku či holuby cvičili celý rok špecialisti. "Mali sme cvičené zvieratá od skupiny pána Bareša, ktorý sa celý život venuje cvičeniu laní. Pre náš film začal zvieratá cvičiť rok vopred, ale keď to priviezol na pľac, jedna laň nám utiekla, diviak vôbec nereagoval na Polívku, museli sme to prasa potom zdigitalizovať," povedal pre TASR Vorel s tým, že najnáročnejšie scény (streľba na hone) vznikli na počítači animáciou 3D v štúdiu.

"Všetky triky robila skupina MagicLab. Zviera, ktoré neposlúchalo, museli vyrobiť na počítači. A to bola práca asi rok tridsiatich ľudí, ktorá stála asi päť miliónov korún. Takže najdrahšie na tom filme, sú tie zvieratá," uzavrel.

V novej českej komédii Cesta do lesa ďalej hrajú Tomáš Vorel ml., Jiří Schmitzer, Marie Štípková, Milan Šteindler, Vojta Vovesný, David Vávra, Tomáš Vaněk a ďalší. Film prináša do slovenskej kinodistribúcie od 4. októbra Continental film.