Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na Medzinárodný festival horských filmov sa prihlásilo 46 filmov

Riaditeľka MFHF Mária Hámorová, archívne foto Foto: TASR/Adriana Antošková

Filmy sa budú premietať v 14 súťažných blokoch, pripravené sú aj dve sprievodné výstavy - fotografická od Branislava Bieleného a výstava venovaná historickým plagátom Aliancie pre horský film.

Poprad 5. októbra (TASR) – Do jubilejného 20. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF) sa prihlásilo celkom 46 súťažných filmov. Tie budú bojovať o cenu Grand Prix, ktorú udelí medzinárodná porota zložená z troch zástupcov zo Slovenska, Česka a Talianska. MFHF sa bude konať už tradične počas druhého októbrového týždňa, pričom slávnostné otvorenie je naplánované na 10. októbra o 18.00 h na Mestskom úrade (MsÚ) v Poprade.

„MFHF sa bude konať na troch miestach v dňoch 10. až 14. októbra, a to na MsÚ, v Dome kultúry v Poprade a v kine Iskra v Kežmarku,“ priblížila riaditeľka festivalu Mária Hámorová. Premietať sa bude v 14 súťažných blokoch, pričom tento rok organizátori vynechali pre nedostatok miesta nesúťažné filmové bloky. „Máme toľko filmov, že sa nám už nezmestilo premietanie nesúťažných snímok, takže sme sa rozhodli, že uprednostníme súťažné filmy,“ objasnila Hámorová.

Súťaže sa zúčastnia filmári z 15 krajín

Najväčšie zastúpenie v súťaži má Slovensko, domáci filmári prihlásili celkom 15 snímok. Celkovo sa festivalu zúčastnia filmári z 15 krajín z celého sveta, okrem iného napr. z Venezuely, USA, Brazílie, Poľska, Nemecka, Francúzska i Maďarska. „O víťazoch rozhodne porota v zložení Aldo Audisio z Talianska, pôsobiaci v oblasti propagácie horskej kultúry, Slovák Martin Kaňuk zo Slovenského filmového ústavu a Českú republiku zastupuje horolezec Stanislav Holec,“ priblížila Hámorová. Porota rozdelí celkom päť ocenení, udelí aj cenu Grand Prix a cenu poroty.

Už tradične sú súčasťou MFHF v Poprade aj besedy so zaujímavými hosťami. Tento rok si organizátori pozvali okrem iných aj ikonu svetového horolezectva, 80-ročného Kurta Diembergera z Rakúska, ktorý bol vôbec prvým čestným hosťom na 1. ročníku festivalu pred 20 rokmi. Ďalšími pozvanými hosťami sú horolezci Hervé Barmasse z Talianska, poľský horolezec Adam Bielecki a Slovákom dobre známy Peter Hámor.

Sprievodné akcie festivalu

Pripravené sú aj dve sprievodné výstavy, prvou je fotografická výstava „Na vlnách k horám, z kopcov priamo k oceánu“ od Branislava Bieleného a druhá výstava je venovaná historickým plagátom Aliancie pre horský film. „Bude to 30 plagátov z rôznych festivalov celého sveta, sú to plagáty z Národného múzea v talianskom Turíne,“ dodala riaditeľka popradského festivalu. Okrem toho je pripravený aj slovenský pohár v športovom lezení na umelej horolezeckej stene. Preteky sa uskutočnia v sobotu 13. októbra na Námestí sv. Egídia. „V piatok 12. októbra bude od 14.00 do 21.00 h možné na mestskom úrade získať aj príležitostnú poštovú pečiatku s logom festivalu, pri príležitosti 20. výročia jeho organizácie,“ doplnila Hámorová.

Festival vyvrcholí v nedeľu 14. októbra slávnostným vyhlásením víťazov vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Poprade o 17.00 h. Nasledovať bude projekcia ocenených filmov.