Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Diela hendikepovaných umelcov vystavujú v priestoroch pôšt

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Prezentáciu bude na poštách (Pošta 1 v Bratislave, Pošta 1 v Košiciach, Pošta 1 v Prešove, Pošta 1 v Trenčíne, Pošty 1 a 2 v Trnave, Pošta 5 v B. Bystrici, Pošta 11 v Nitre a Pošta 7 v Žiline).

Bratislava 12. marca (TASR) - Slovenská pošta v spolupráci s občianskym združením Reflexy organizuje vo vybraných pobočkách výstavy umeleckých diel hendikepovaných umelcov. V rámci projektu Národná prezentácia umenia hendikepovaných umelcov Slovenskej republiky môžu klienti vo vybraných priestoroch pôšt vidieť maľby, fotografie či ukážky perokresby, drevorezby a drotárstva, ktoré vytvorili umelci s hendikepom.

Prezentáciu si môže široká verejnosť pozrieť na deviatich poštách (Pošta 1 v Bratislave, Pošta 1 v Košiciach, Pošta 1 v Prešove, Pošta 1 v Trenčíne, Pošty 1 a 2 v Trnave, Pošta 5 v Banskej Bystrici, Pošta 11 v Nitre a Pošta 7 v Žiline). V Trnave, Nitre a Banskej Bystrici budú výstavy nainštalované v priebehu tohto týždňa. "Aj takýmto kultúrnym zážitkom sa snažíme spríjemniť čas čakania alebo návštevu pošty našim zákazníkom. Veríme, že si tu nájdu veci, ktoré sa im budú páčiť. A týmto spôsobom pomôžeme spropagovať a sprístupniť diela umelcov, ktorí nie sú v hlavnom prúde záujmu," povedal v pondelok na otvorení výstavy generálny riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik s tým, že ak sa projekt ujme a bude oň záujem, v pláne je organizovanie podobného podujatia väčšieho rozsahu. Pošty sa tak podľa Gálika môžu stať otvorenou umeleckou galériou.

V Košiciach a Bratislave uvedie Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska výstavu s názvom Cesta svetla a DOMKO DSS Košice predstaví snímky od mentálne postihnutých mladých fotografov. V oblasti maľby možno vidieť ukážky z tvorby DEMY Trenčín a Domovina, n. o., Spišská Nová Ves. Perokresbou sa prezentuje aj talentovaná umelkyňa Veronika Hanuliaková zo Šulekova. Medzi vystavovanými dielami sú tiež ukážky drevorezby a kameňa od Slavomíra Dlubača z Banskej Belej, ktorý je na vozíčku, drevené sochy jednorukého umelca Jaroslava Velčického z Uhrovca či fotografie zo živočíšnej ríše od Jozefa Šeršeňa zo Stropkova, ktorý je tiež na vozíčku a jeho fotografie sú aj v encyklopédii Slovenskej akadémie vied.

Počas vernisáže v Bratislave odprezentovali aj dielo slabozrakého Juraja Šeríka z Čadce, pravnuka Jozefa Holánika-Bakeľa, ktorý je považovaný za zakladateľa drotárstva na Slovensku a jeho diela sú kultúrnym dedičstvom Slovenska. Návštevníci si počas vernisáže mohli pozrieť kráľovské korunovačné klenoty. "Sú patinované 23-karátovým zlatom. Ide o unikátny kus, ktorý umelec venoval Slovenskej agentúre na podporu zdravotne postihnutých občanov," dodal predseda organizácie Arpád Beník.