Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Deväťdesiatročný Viliam Karmažin atakuje svetový rekord v dirigovaní

Vo veku 90 rokov stojí Viliam Karmažin za dirigentským pultíkom a koncertuje so spevokolom pri rôznych príležitostiach.

Sereď 20. septembra (TASR) – Dlhoročný vedúci speváckeho zboru Zvon v Seredi Viliam Karmažin je pravdepodobne najdlhšie pôsobiacim dirigentom na svete. Aj vo veku 90 rokov stojí za dirigentským pultíkom a koncertuje so spevokolom pri rôznych príležitostiach. Svoje životné jubileum oslávi koncertom v seredskom Kostole sv. Jána Krstiteľa v sobotu 22. septembra, narodeniny má o deň neskôr.

Do Zvonu prišiel Karmažin v roku 1942 a pracuje v ňom bez prestávok 70 rokov. Svetový rekord v dirigovaní v Guinessovej knihe rekordov zatiaľ patrí Španielovi, ktorý vydržal pri tejto činnosti nepretržite 71 rokov a 100 dní. Viliam Karmažin má však prax ešte dlhšiu.

"Pri nedávnom stretnutí, keď si mňa i hudobného skladateľa Milana Nováka uctilo rodné mesto Leopoldov udelením čestných občianstiev, priateľ Novák potvrdil, že bol členom detského spevokolu, ktorý som dirigoval v roku 1936 vo veku 14 rokov. Do ústredia Guinessovej knihy rekordov už odišla žiadosť, kde je táto skutočnosť uvedená. Španiela by som takto predčil o päť rokov," povedal Karmažin pre TASR. Verí, že po dodatočnom zaslaní všetkých vyžiadaných potvrdení sa mu svetové prvenstvo podarí získať.